Сукоби „Хуавеја“ са конкурентима почели пре деценију и по

Свет потреса једна од највећих криза у информационим технологијама због прекида сарадње „Гугла“ са кинеским „Хуавејом“. Док са нестрпљењем очекујемо решење овог проблема, медији подсећају на неке сукобе које је „Хуавеј“ имао са америчким компанијама протеклих година.

Раскид сарадње „Гугла“ и „Хуавеја“ тренутно је једна од најважнијих вести свуда у свету. Вести и анализе стижу из минута у минут, а многобројни забринути корисници широм планете са нестрпљењем ишчекују исход ове битке.

Међутим, ово није први пут да се кинески гигант нашао на удару америчких технолошких компанија.

У последњих десетак година, „Хуавеј“ је више пута улазио у конфликт са америчким и европским конкурентима, што је некада резултирало и већим потресима него што је овај тренутни.

Још 2003. године, компанија „Сиско“ је тужила „Хуавеј“ због наводног кршења његових патената и незаконитог копирања изворног кода који се користио у њиховим рутерима и преклопницима.

Према изјавама представника компаније „Сиско“, „Хуавеј“ је до јула 2004. године уклонио спорни код, приручнике и интерфејсе командне линије и случај је касније одбачен.

Ипак ту све није било готово јер је „Хуавејов“ главни представник у Америци накнадно тврдио да је „Хуавеј“ невино оптужен у овом случају кршећи клаузулу о поверљивости њихове нагодбе са „Сиском“.

Као одговор на то америчка компанија је открила делове извештаја независног експерта који је доказао да је „Хуавеј“ украо „Сисков“ код и директно га је копирао у своје производе.

Даље, у јулу 2010. године, „Моторола“ је поднела жалбу у којој је именовала „Хуавеј“ као једног од саучесника у случају против компаније „Лемко“ због наводне крађе пословних тајни.

Процес је завршен тако што су „Моторола“ и „Хуавеј“ склопили споразум о поравнању свих нерешених судских спорова, али амерички произвођач мобилних телефона је платио необјављену суму „Хуавеју“ за коришћење њихове интелктуалне својине.

Већ следеће године, компанија „Водафон“ је на „Хуавеј“ рутерима и у другој опреми уочила такозвани бекдорс у софтверу која су кинеској компанији мигла да омогуће недозвољени приступ у „Водафоновој“ фиксној и интернет мрежи у Италији чиме су се могле прикупљати разне информације.

Сви наведени примери говоре у прилог томе да је кинески технолошки гигант одувек био трн у оку америчкој тек индустрији, а многи стручњаци се слажу да корен овог сукоба лежи у чињеници да „Хуавеј“ најбрже развија 5Г мрежу која ускоро треба да замени постојећу 4Г.

У сваком случају, очекује нас веома узбудљив период када је развој информационих технологија у питању.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 08:35) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

5G mreza

ce biti mnogo brza. Omogucice komunikacije u realnom vremenu. Onaj ko je prvi razvije imace mogucnost da kontrolise zivot na citavoj planeti. Omogucice vozilima bez vozaca da zazive jer ce danju i nocu putem senzora imati vidno polje od 360 stepeni i mogucnost da komuniciraju sa drugim vozilima i "dogovore" brzimu i putanju sa drugim vozilima da bi saobracaj brze tekao i saobracanje nesrece bile prakticno nemoguce. Omogucice povezivanje prodavnica sa proizvodjacima, nabavljacima i prevoznicima u realnom vremenu potpuno iskljucujuci ljude u citavom procesu itd.

(четвртак, 23. мај 2019, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

@Bekdor

Veliki protiv ostalih.

(четвртак, 23. мај 2019, 16:38) - bata [нерегистровани]

za amerikance je kasno

Kineze ne može više niko zaustaviti

(четвртак, 23. мај 2019, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

Primecujem...

...da je u svim slucajevima "nezavisna komisija" ustanovila da su svi u pravu osim Huaweia!?

(четвртак, 23. мај 2019, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

Bekdor

Treba podsetiti i isticati bar jednom mesečno da je u pitanju "ideja" koju su razvile američke kompanije još pre više decenija, upravo u cilju špijuniranja korisnika širom sveta.