Изненадни преокрет – „Гугл“ и „Хуавеј“ настављају сарадњу

Из министарства за трговину Сједињених Америчких Држава саопштили су да су издали лиценце у трајању од 90 дана компанијама које се баве мобилном телефонијом и интернет провајдингом за рад са „Хуавејом“, како би се постојеће онлајн-мреже одржале и да би се корисници заштитили од безбедносних ризика, преноси „CNBC“.

„Гугл“ планира наставак сарадње са кинеском компанијом у наредних 90 дана, пошто су Сједињене Државе ублажиле рестрикције према компанији која је други на листи произвођача паметних телефона на свету. 

Реч је о изненадном и драматичном преокрету америчког гиганта. Наиме, како CNBC подсећа, из „Гугла“ су у недељу објавили прекид веза са „Хуавејом“, уз усаглашавање са одлуком владе да ту компанију стави на „црну листу“.

Убрзо после те одлуке, министарство за трговину објавило је одобравање деведесетодневних лиценци за компаније које се баве мобилном телефонијом и интернет провајдингом, које се односе на сарадњу са „Хуавејом“, са циљем одржавања постојећих онлајн-мрежа уз омогућавање безбедносне заштите корисника.

Оваква одлука омогућава „Гуглу“ да реализује апдејтовање „Хуавејових“ мобилних телефона који користе Андроид оперативни систем, до 19. августа.

„Ажурирање паметних телефона и безбедност корисника је у интересу свих, и ова привремена лиценца нам омогућава да наставимо да обезбеђујемо софтверске и сигурносне поставке у наредних 90 дана“, саопштио је портпарол „Гугла“ у имејлу који је прослеђен медијској кући CNBC.

Из министарства трговине САД такође су саопштили да ће проценити какве су могућности продужетка лиценци после истека одређених 90 дана.

Крајем прошле недеље, министарство трговине ставило је „Хуавеј“ и 68 других компанија на „црну листу“ која се односи на извоз, што је практично онемогућило приступ компанији „Хуавеј“ добрима произведеним у САД.

За предузећа која се налазе на тој листи, сматра се да су умешана у активности које угрожавају националну сигурност или спољнополитичке интересе САД.

Одлука о издавању лиценци омогућава откривање сигурносних пропуста, као и то да се  „Хуавеј“ укључи у развој стандарда за будуће 5Г мреже, што подстиче компанију да постане транспарентнија. 

Аналитичари упозоравају да ће последице осетити и Американци.

„Данас је спољнотрговинска размена Кине и Америке две милијарде долара дневно, па би ефекат мера могао да буде астрономски. Све то звучи врло привлачно националистима за домаћу употребу, док не падну прве жртве код куће“, сматра аналитичар Данијел Ливин.

„То није само напад на 'Хуавеј'. То је напад на либерални поредак заснован на правилима. То је опасно. Сада се то догађа компанији 'Хуавеј', сутра се може десити било којој међународној компанији", рекао је Абрахал Лиу, представник компаније „Хуавеј“ за Европу.

„Хуавеј“ је други на листи произвођача паметних телефона на свету, по уделу на глобалном тржишту у првом кварталу ове године. Компанија је раније објавила амбиције да жели да постане водећи произвођач паметних телефона до 2020. године.

Око 70 милијарди долара „Хуавеј“ је потрошио прошле године за набавку потребних компоненти, од чега је око 11 милијарди долара отишло америчким фирмама, укључујући "Qualcomm", "Intel" и "Micron Technology". Нешто више од 49 одсто испорука паметних телефона које је произвео „Хуавеј“, у првом кварталу 2019. године, отишло је на тржиште ван Кине, преноси CNBC.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

@@@Providno

Pa što se ne iseljava u Rusiju i ostale zemlje, nego svi hoće na zapad. Ne znam gde živite, ali je ovde na zapadu konkurencija izuzetno jaka i propadaju kompanije.
Ako hoće u NATO (a svi osim nas hoće) naravno sa se moraju prilagoditi.
Mešate politiku i ekonomiju. Konkurencija je u ekonomiji, politika je borba za dominaciju. Ima ih mnogo na ovim stranicama koji vole 'predsednika' Amerike. Jednog od najodvratnijih samoživih ljudi.
Da ponovim, konkurencija je u ekonomiji, i tu je zapad milion godina ispred drugih. A vi se bavite migovima. Ko vam brani?

(среда, 22. мај 2019, 09:01) - Markovljev [нерегистровани]

@@providno

Verovatno je taj Vaš "šljega" sa ove planete, ali neznam sa koje ste Vi gospodine. O kojoj to konkurenciji na Zapadu govorite? o toj da Tramp preti Indiji sankcijama ako kupi Ruske avione? o tom da bivše zemlje Varšavskog ugovora moraju da zamene stare Mig-29 za stare F-17 o tom da se preti sankcijama državama koje kupuju Rusku Naftu i Gas, a ima da kupuju dvaputa skuplji gas od SAD. Ko uvodi carine za čelik proizveden u Kini ili recimo u Smederevu. Koje su to kvote dozvoljene na slobodnom tržištu? Zašto su Česi morali da ugase prizvodnju šećera ulaskom u EU. Jel treba još dokaza o "slobodnom tržištu" zapada. Sad i mene mirno nazovi Šljegom.

(среда, 22. мај 2019, 02:35) - anonymous [нерегистровани]

@Providno

Na zapadu nema konkurencije? Sa koje si ti planete 'šljego', bre?

(уторак, 21. мај 2019, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

da

racunica jasna . izracunao gugl koliko ce izgubiti, i odma se predomislio... kraj price...

(уторак, 21. мај 2019, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

@Pare

Skontali amerikanci koliko gube pa ko fol prolongirali 90 dana sa opcijom produzetka iliti da se zaboravi da smo se zaletili.

(уторак, 21. мај 2019, 19:03) - Mislilac [нерегистровани]

Para i Burgija

Para vrti gde burgija neće!!!

(уторак, 21. мај 2019, 17:50) - anonymous [нерегистровани]

Hvavei

Godinams sam radio za tu firmu i mogu vam reci da se izgovara Hvavei.
Ne znam kome je palo na pamet da stavi ono j na kraju.
Inace, mnogo je para u pitanju, rijesice se ovaj sukob.

(уторак, 21. мај 2019, 17:42) - anonymous [нерегистровани]

Providno

Hoce da zaplase ljude da ne kupuju kineske telefone!
To je zapadna slobodna ekonomija,koja vazi samo na onim trzistima gde nemaju konkurenciju.

(уторак, 21. мај 2019, 17:29) - sale [нерегистровани]

NIje to...

NIje to u pitanju, nego se ljudi u Google zamislili i shvatili da bi uvođenjem trećeg operativnog sistema na tržište mogli, na duge staze, da izgube mnogo više. Sve se vrti oko para...

(уторак, 21. мај 2019, 17:08) - anonymous [нерегистровани]

To

To samo znaci daj da prodamo P30 u naredna 3 meseca a posle cao