Амерички сајбер-ратници у Црној Гори и Северној Македонији?

Сајбер команда САД и даље је активна у Европи и ради са савезницима на спречавању утицаја на изборни процес, потврдио је један од челника ове специјалне јединице. Међу земљама у којима делује можда су Северна Македонија и Црна Гора.

Као део војне операције са циљем да се одбране избори у САД 2018. године, познате у Министарству одбране Америке под именом Синтетичка теологија (Synthetic Theology), Сајбер команда (U.S. Cyber Command) распоредила је сајбер-ратнике по Украјини, Северној Македонији и Црној Гори.

Идеја је била да се помогне поменутим државама да заштите своје мреже и да се прикупе подаци о противницима.

Како је потврдио један од челника Сајбер команде, Тимоти Хах, након тога у неким од тих држава поново су распоређени сајбер-ратници.

Иако није прецизирао у којим државама Сајбер команда има дејства у оквиру припрема за 2020. годину, Хах је нагласио да ће таква врста партнерства само наставити да расте.

„Када размишљамо о партнерству преко океана, желимо да будемо тамо одакле потенцијални противници могу да циљају наш изборни систем“, објаснио је Хах.

Планирано је да се отежа и закомпликује евентуално мешање у изборне процесе које потиче из земаља попут Русије. Амерички обавештајци тврде да је 2016. године било мешања током председничких избора, као и да је сличних акција било прошле године. Један од алата су налози на друштвеним мрежама.

Сарађујући са земљама у којима су ове године избори, америчка Сајбер команда сматра да ће имати бољи увид у то шта може да се очекује следеће године током председничких избора.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 17:08) - Dragan [нерегистровани]

"Sajber" ratnici, smešno

Radi se uglavnom o deci, a i ja bih to radio, ali je dosadno, moraš da sediš na kompjuteru i da klikaš....Zapravo, velike korporacije, pa i političke partije, pa, evo, može da se kaže i kod glasanja na "Eurosongu", plaćaju, uglavnom ljudima, pojedincima na zapadu,koji drže konce u rukama, da ne kažem u serveru, a kojima su naši klinci, "jeftina" radna snaga klikanja, i stvaranja lažnih profila na "priznatim" društvenim " mrežama, koji stoje kao kapital, i inda se upotrebe prilikom stvaranja javnog mnjenja, pa čak i glasanja...Generiraju se razne i neponovljive IP adrese, iza kojih se krije "virtuelni" subjekt....Jedan profil, 2 centi, za nas, pa onda druga ruka i td...Oćeš da pobediš glasanjem, plati....Za mesec dana, može da se zaradi i 500 evra....Ali, trebaš da nađeš sigurnu vezu...

(уторак, 21. мај 2019, 18:45) - Dejan [нерегистровани]

*

kako je sada lako iza plasta avatara pokriti navodne afere Rosenberg i slicne svih ovih godina, pod geslom da je to borba za vrednosti slobodnog sveta! ha - kujte mi amigdalu!!!

(уторак, 21. мај 2019, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

Americka 'demokratija' misli onako kako ti mi naredimo!

''Идеја је била да се помогне поменутим државама да заштите своје мреже и да се прикупе подаци о противницима''

U prevodu, pokusavaju da ogranice slobodu govora na internetu svima koji nisu za Ameriku i Nato. Najbolji primer njihovg delovanja vidimo na primeru Crne Gore kada su osudjeni opozicioni lideri.
Bukvalno se vode onom: ako nisi sa nama, protiv nas si!