„Хуавеј“ спрема одговор на „Гуглову“ забрану

„Хуавеј“ ће наставити да пружа услуге ажурирања на свим постојећим „хуавеј“ и „хонор“ паметним телефонима и таблет-рачунарима, покривајући оне који су продати и оне који су „на залихама“, први је одговор кинеске компаније на забране „Гугла“. У одбрану „Хуавеја“ стала кинеска влада.

У саопштењу које је „Хуавеј“ доставио порталу The Verge, та кинеска компанија подсећа на свој допринос развоју Андроид система на глобалном нивоу. Наводи се да је доказ за то – пораст продаје Андроид телефона, док продаја других произвођача стагнира или опада. 

Компанија поручује власницима „Хуавејових“ мобилних телефона да ће им и даље функционисати ажурирања.

„'Хуавеј' је дао значајан допринос развоју Андроида широм света. Као један од кључних глобалних партнера Андроида, блиско смо сарађивали са том платформом како бисмо развили систем, користан и индустрији и потрошачима. 'Хуавеј' ће наставити да пружа услуге ажурирања на свим постојећим 'Хуавеј' и 'Хонор' паметним телефонима и таблет-рачунарима, покривајући оне који су продати и оне који су 'на залихама'. Наставићемо са изградњом сигурног и одрживог софтверског система, како бисмо свим корисницима широм света пружили најбоље искуство“, наводи се у саопштењу „Хуавеја“.

У одбрану „Хуавеја“ стала је кинеска влада.

„Кина ће предузети неопходне правне кораке да заштити легитимне интересе својих произвођача. Сједињене Државе претпостављају да сви имају неки скривени циљ као они. Шире гласине и блате произвођаче других земаља да би победиле конкуренцију, без икаквих доказа сузбијају стране компаније снагом државе“, рекао је Лу Канг из Министарства спољних послова Кине. 

Кинеска компанија припрема се за евентуални губитак приступа софтверу америчких компанија као што су „Гугл“ и „Мајкрософт“, а развија се и интерна алтернатива оперативном систему за Андроид, што се може наслутити из дела саопштења у коме се наводи да ће компанија „наставити да гради безбедан и одржив систем софтвера“, пише портал The Verge.

Из „Гугла“ су поручили: „Придржавамо се захтева и пратимо даљи развој ситуације. За кориснике наших услуга, Гугл плеј и Гугл плеј протект наставиће да функционишу на постојећим 'Хуавеј' уређајима“.

И „Андроид“ је издао саопштење свим 'Хуавејовим' корисницима, у вези са даљим корацима које ћемо предузети поводом недавне одлуке америчке владе: „Уверавамо вас да ће, иако се придржавамо свих захтева америчке владе, услуге као што су Гугл плеј и Гугл плеј протект наставити да функционишу на постојећим 'Хуавејовим' уређајима.“

Амерички „Гугл“ је суспендовао лиценцу Андроид компанији „Хуавеј“, што значи да кинески произвођач мобилних телефона остаје само на основној верзији Андроид оперативног система.

Претходно је у четвртак Трампова администрација ставила „Хуавеј“ на црну листу компанија.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. мај 2019, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

This is the end of America

Американци умеју само га говоре језиком силе. Прво санкције, после рат, а напослетку колонизација. Само Кина није СР Југославија. Кина можда нема оружја као Сад али удари је ако смеш. Ово су САД које газе своје сопствене принципе пословања и трговине. Данас је заштита националних интереса једнако хегемонија у свим доменима. Пад је неизбежан, надајмо се без нуклеарног холокауста.

(понедељак, 20. мај 2019, 19:02) - anonymous [нерегистровани]

Rat za informacije je u toku.

Sad kad postoji kontra balans otimanju informacija iz smart uredjaja SAD vide problem. Dok su samo oni krali informacije iz naših telefona svet se smatrao "globalnim selom".

(понедељак, 20. мај 2019, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

Ameri se trude svim silama

Da sto dublju jamu iskopaju, jer sebi je kopaju ! A tek kada ih snadje izolacija, koju takodjer sami sebi pripremaju, zar ih je zaliti ? Ma ne, neka skacu i to sto dublje, kada im je takav "stil zivota " !

(понедељак, 20. мај 2019, 17:29) - anonymous [нерегистровани]

nista cudno

Tramp vec godinama unazad zagovara trgovinske sankcije prema Kini.

(понедељак, 20. мај 2019, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

@U Srbiji nista novo - podele zanavek

Pa isti taj svet koji nas okruzuje bombardovao je nas narod tri puta. I sta sad, treba da hrlimo njima u zagrljaj? Razumem da ima i takvih, koji bi rado potrcali u zagrljaj onima koji su nas bombardovali, usli i u Nato. Na kraju krajeva, zasto bi Srbija uvodila sankcije Huaveju ili bilo kome? Samo zato sto Amerikanci i jos neki na zapadu ne mogu da se pomire sa cinjenicom da ih Kina prestize i po pitanju visoke tehnologije??

(понедељак, 20. мај 2019, 16:45) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

"I dok se svet koji i nas okruzuje i geografski "

Nisam znao da nam je SAD komsija

(понедељак, 20. мај 2019, 16:42) - anonymous [нерегистровани]

U Srbiji nista novo

I dalje ima ispranih mozgova pa bi radije kupili visestruko skuplji a losiji uredjaj samo da je iz USA. Ovo stobradi USA je totalni debakl slobodne trgovine koju su zagovatali dok su od toga imali koristi. Sad kad subtehnoloski i ekonomski u buli sad bi da uvode carine, sikaniranje stranih kompanija, uvode cenzuru i ekonomske sankcije samo zato sto sami ne znaju da naprave bolji i jeftiniji proizvod. Neka se uce na SFRJ iz 80tih...upravo tim putem ekonomskog raspada ide USA a sa njima i EU. Samo napred.

(понедељак, 20. мај 2019, 16:37) - Паметњаковић [нерегистровани]

Андроид је копија Линукса.

Зашто Кинези не би са Русима направили нови ОС базиран на Линуксу?

(понедељак, 20. мај 2019, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

U Srbiji nista novo - podele zanavek

I dok se svet koji i nas okruzuje i geografski nam je odmah pored granice sprema da uvede sankcije Huaveju, gle iznenadjenja, Srbija njima hrli u zagrljaj. Neki Srbi vole izolaciju, to im je izgleda karakterna crta. Ah gde su njima divne devedesete i da im je zabranjeno da se povezu sa najblizim okruzenjem? Nazalost, postoje i neki Srbi koji bi hteli da mogu da budu zajedno sa ostatkom sveta a ne da u svoja 4 zida grade nova 4 zida...

(понедељак, 20. мај 2019, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

pitanje za pametnu decu

Pa ti sad kupi Huavej uredjaj da ti ne radi android. Da li je vazniji hardver ili ipak softver? Mozak ili telo? Ako telo moze da se kupi i na drugom mestu...