Ускоро слика у ха-де резолуцији из свих студија РТС-а

Захваљујући новој опреми, гледаоци Радио-телевизије Србије ускоро ће уживати у најбољем квалитету слике из свих наших студија.

За потребе обнављања студијских камера и преласка на емитовање у ха-де резолуцији из свих студија ЈМУ Радио-телевизије Србије, набављене су најсавременије HD-3G студијске камере са припадајућом опремом јапанске компаније "Panasonic", као и најсавременији ха-де и 4К објективи јапанске компаније "Canon" са својим управљачким јединицама.

Укупно је набављено 30 комплета камериних ланаца и 30 објектива различитих карактеристика, а све у складу са потребама студијских капацитета. Сви студији опремљени су и најсавременијим мерним уређајима за контролу слике, америчке компаније "Tektronix".

За дистрибуцију HD-3G сигнала и повезивање система унутар РТС-а допремљена је модуларна опрема за дистрибуцију сигнала (преко 100 модула са одговарајућим кућиштима и управљачким јединицама) холандске компаније "Axon" и видео матрице за за сваки студио, америчке компаније "AJA Video Systems".

По уградњи нове опреме програме из свих студија РТС-а гледаоци ће моћи да прате у ха-де резолуцији слике.

Израду пројекта и уградњу нове, најсавременије опреме обавиће инжењери и техничари пословне јединице Техника Телевизије Београд.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 21. мај 2019, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

FHD

Ovde u Evropi vise ne prodaju HD televizore a i FHD 1080p se tesko mogu naci.
Mi bre kasnimo 20 godina tacno za Evropom.

(уторак, 21. мај 2019, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

Teorija

U teoriji je tako, HD ili FHD ili UHD ali ja kao potrosac vidim stare dobre nostalgicne kockice na ekranu kao na TV Zvornik ili Drina

(недеља, 19. мај 2019, 16:34) - Kalesu [нерегистровани]

Rezolucija i tehnologija - želje, snovi i život

Svi bi mi voleli da imamo 4k ili 8k televizore i gledamo programe u tim rezolucijama, ali - da bi to bilo moguće, treba preneti ogromne količine informacija, gotovo trenutno, do svakog kablovskog operatera ili predajnika, i da oni budu tehnološki tako opremljeni, da to mogu da nam isporuče do prijemnika. E, to, za sada, nema svugde još ni u Evropi, ni u svetu. Tek se ponegde, i poneka sportska ili druga manifestacija, prenose u tim rezolucijama, ali je to još uvek eksperimentalna faza života na "luksuznoj tv nozi". I tv prijemnici tih rezolucija su, barem za većinu gledalaca ovde, još uvek visoki luksuz. Realno, na displeju (ekranu) dijagonale manje od 1,2 metra (sa neke uobičajene udaljenosti za gledanje), teško bi prosečno ljudsko oko uočilo razliku između Full HD slike 1080i, i UHD slike. "Nije siroma' onaj, koji malo ima, već onaj, koji puno traži!"

(недеља, 19. мај 2019, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

ajmo

Molim vas da i emisije na Youtube uploadujete u većoj rezoluciji, neki uveliko kače i 4k, a ako već imamo HD onda ne bi bilo loše da bude i na netu takav. Drugo, studio dnevnika, kao i špica su zreli za promenu.

(недеља, 19. мај 2019, 10:21) - JA [нерегистровани]

Necuveno

Pa dobro ljudi moji. Ima li ista da vam odgovara ? Zar vam ne dosadi to konstantno omalovazavanje svega sto se uradi ? Mozda se malo kasni,ali je uradjeno. Pitam se sta Vi radite u zivotu i da li ste vas dvojica komentatora ove vesti mozda vec u 22- om veku !?

(субота, 18. мај 2019, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Aktuelno

Da je vest od pre 20 godina, pa ajde.
Danas moramo da pitamo RTS da li barem na 4k namerava da pređe do kraja ove godine? Da bar donekle drži korak sa svetom, a i da vidimo da se pare iz budžeta, pretplate i reklama troše za ugođaj gledalaca.

(субота, 18. мај 2019, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

Da li je moguce?

Znaci polako ulazimo u 20. vek, jos malo pa i 21. za nekih 50 godina?