„Вотсап“ препушта случај хаковања Министарству правде САД

Представници „Вотсапа“ саопштили су да ће случај хакерског напада на апликацију за дописивање, препустити Министарству правде САД. Апликацију користи око милијарду и по људи месечно, а компанија се поноси безбедношћу свог сервиса, преноси „Ројтерс“.

Портпарол „Вотсапа“ изјавио је да је напад био веома компликован, а „Фејсбук“, који је власник „Вотсапа“, упозорио је кориснике да треба да надограде последњу верзију популарне апликације због тога што постоји могућност, да имају шпијунски софтвер, инсталиран у телефонима. 

„'Вотсап' позива људе да надограде нову верзију апликације како би заштитили информације на мобилним уређајима. Непрестано радимо на побољшавању сигурности како бисмо заштитили кориснике“, рекао је портпарол компаније, а преноси Ројтерс.

Шпијунски софтвер који су израдили „напредни хакери“, „упао“ jе у више мобилних телефона путем популарног „Вотсаповог“ програма за комуникацију, и то без интервенције корисника кроз гласовне позиве у апликацији.

Лист Фајненшл тајмс је као могућег хакера у овом случају означио израелску групу НСО, пренео је АП.

Шпијунски софтвер НСО-а је више пута откривен у хаковању новинара, адвоката, бранитеља људских права и дисидената.

„Софтвер је успео да продре у телефоне кроз пропуштене позиве путем функције гласовног позивања апликације“, изјавио је портпарол „Вотсапа“ и додао да је софтвером који је откривен почетком маја, заражен непознат број уређаја.

Најзначајније је да је шпијунски софтвер уплетен и у убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, који је прошле године убијен у саудијском конзулату у Истанбулу, и чије тело никада није пронађено.

број коментара 0 Пошаљи коментар