Вештачка интелигенција у служби здравља превремено рођених беба

Како би се пратило њихово здравље, превремено рођене бебе су неретко повезане на велики број апарата. Рад неких од тих апарата данас користи напредну аналитику захваљујући машинском учењу и вештачкој интелигенцији.

Користећи САС решења та вештачку интелигенцију и напредну аналитику, тим стручњака Универзитета у Утрехту, у протеклих 10 година, анализирао је податке уређаја са одељења интензивне неге неонатологије и развио аналитички модел који предвиђа инфекције код превремено рођених беба.

Тако је започет пројекат Велики подаци за мале бебе.

Модел који је развијен, са 90 одсто прецизности може предвидети присуство бактеријских инфекција које су узрочници различитиј и по новорођанчад веома опасних инфекција и болести. 

Реч је о значајно већем проценту од дијагностике лекара засноване на досадашњим стандардним прегледима пацијената.

Тако, захваљујући тим подацима, лекари преписују стопостотно исправне терапије, а у већини случајева се и заобилази коришћење неких непотребних антибиотика.

Индустрије попут банкарства и здравства ослањају се на напредну аналитику како би искористиле потенцијал вештачке интелигенције да реше изазове у пословању, али и значајне друштвене теме.

САС, један од лидера у аналитици, има могућност да анализира и управља великом количином података како би аутоматизовао одлуке које се доносе на дневном нивоу.

Применом софистициране аналитике, здравствене установе и компаније могу да доносе паметније, ефикасније и персонализоване одлуке.

број коментара 0 Пошаљи коментар