Суоснивач „Фејсбука“ позвао на „разбијање“ те друштвене мреже

У чланку објављеном у „Њујорк тајмсу“, суоснивач „Фејсбука“ Крис Хјуз, навео је да је време да се та друштвена мрежа „разбије“. Хјуз сматра да је извршни директор Марк Закерберг „Фејсбук“ претворио у „монопол који гуши иновације“.

Друштвена мрежа Фејсбук има више од две милијарде корисника, а такође поседује Вотсап, Месинџер и Инстаграм, од којих сваки користи више од милијарде људи. 

Хјуз је рекао да је Закербергова моћ „без преседана и неамеричка“ и додао да се његов бивши колега фокусирао на раст, што га је довело до тога да „жртвује безбедност и уљудност за кликове“.

Према његовим речима, „Фејсбук“ је монопол који би требало присилити да раздвоји Вотсап и Инстаграм, а да будућа припајања буду забрањена следећих неколико година.

Хјуз је такође позвао на оснивање нове федералне агенције која би регулисала технолошке компаније и чији би „први задатак био да заштити приватност“, преноси АП.

Хјуз је иначе био у студентској соби са Закербергом на Харварду а напустио је „Фејсбук“ 2007. године, да би учествовао у предизборној кампањи Барака Обаме.

Тврди да је ликвидирао своје „Фејсбук“ акције 2012. године, када је постао издавач „Нове Републике“, и да више не улаже ни у једну компанију друштвених медија.

Бес и одговорност 

„Прошло је 15 година откако сам учествовао у оснивању „Фејсбука“ на Харварду, и не радим у компанији већ деценију. Али осећам се бесним и одговорним“, рекао је Хјуз.

Главни портпарол „Фејсбука“ Ник Клег одговорио је на Хјузову критику изјавом у којој каже да се одговорност не намеће позивом на распад успешне америчке компаније.

„Одговорност технолошких компанија може се постићи једино кроз мукотрпно увођење нових правила за интернет. То је управо оно на шта Марк Закерберг позива“, рекао је Клег.

Како АП наводи, Закерберг је, међутим, неодређен по питању тога за какве се тачно регулације залаже.

„Фејсбук“ је од 2016. године изгубио неколико руководилаца после серије скандала с кршењем приватности и ширењем дезинформација.

Оснивачи Инстаграма и Вотсапа су отишли, као и директор који је преузео Вотсап прошле године.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. мај 2019, 11:34) - anonymous [нерегистровани]

Licemerje

Dovodi krvnike na vlast, da haraju planetom, a ovamo je besan na to što se jedna kompanija ponaša na kapitalistički način, gledajući samo rast i profit? I još tvrdi da kapitalizam nije američlki način? Jedine suze ovde su bes što je kompanija postala toliko vredna, a on akcije rasprodao još pre 7 godina. Naravno da je Fejsbuk zlo, isto kao i cela Amerika i sve američke kompanije i sam kapitalizam. Ali, pljuvati samo Fejsbuk za nešto što rade svi Amerikanci zaista je licemerno. Gde su prozivke i bes zbog toga što Amerika drži svoju vojsku van svoje teritorije? Zato što gradi svoje vojne baze u tuđim zemljama? Zato što izazove beg milijardu ljudi koje onda uputi na Evropu, a ne na sebe?

(петак, 10. мај 2019, 09:59) - anonymous [нерегистровани]

Realnost

Je takva da Mark Zuckerberg zaista ima strašno oružje u rukama, i pitanje je pod čijom je on kontrolom, odnosno na čijoj je platnoj listi za (zlo) upotrebi ovu mrežu...