„Хабл“ направио спектакуларну фотографију спиралне галаксије NGC 2903

Блиставе звезде, космичка прашина и гасови око језгра галаксије, фантастични су приказ који је телескоп „Хабл“ снимио и који се може видети на новој фотографији спиралне галаксије NGC 2903.

Галаксија NGC 2903 је дeо сазвежђа „Лав“ које је удаљено око 30 милиона светлосних година од Земље. 

Америчка свемирска агенција Наса, уз помоћ моћног телескопа „Хабл“ истражује поменуту галаксију заједно са још 145 оближњих.

Спиралне галаксије имају централни део и спиралне кракове који чине заправо диск галаксије, пун звезда, космичке прашине и гасова.

Циљ истраживања спиралних галаксија је откривање веза између црних рупа које су врло близу језгра галаксија и група звезда које се налазе у њиховим средиштима.

Галаксије се деле према облику на елиптичне, спиралне и неправилне. Елиптичне галаксије немају диск, а спиралне су најсјајније.

Неправилне галаксије немају правилан облик ни структуру, нису толико сјајне и садрже највише међузвездане материје. Њихов, некада, хаотичан изглед, може бити резултат судара са другом галаксијом.

„Млечни пут“, припада спиралним галаксијама. Наш соларни систем, који је, може се рећи, на периферији галаксије, од њеног центра је удаљен око 25.000 светлосних година.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 28. авг 2019, 22:20) - Младен [нерегистровани]

Небулоза

Ко још верује у ова бајковита пророчанства наса-е?

(четвртак, 09. мај 2019, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

Nista se tu nemoze nauciti

vec u protivnom toliki smo patuljci da je bolje baviti se zemaljskim problemima ovo vodi samo u zabludu ali danas je bolje biti lud nego pametan prema tome sve je OK.

(уторак, 07. мај 2019, 11:56) - anonymous i [нерегистровани]

odgovor

sazvezdja su prividni oblici vidljivi na nebu gledano sa zemlje koji se sastoje iz vise galaksija

(понедељак, 06. мај 2019, 20:03) - Пера Писар из Административног [нерегистровани]

Питање

Ако је једна галаксија само део тог сазвежђа - питање је ко или шта чини остатак тог сазвежђа. Иначе, колико се разумем у односе међу величинама, испаде да је једна приповетка само део једног слога! Подучите ме ако грешим.