Марс је близу, у Кини

Да ли сте некада размишљали како изгледа шетати по Марсу? Они које то занима не морају да иду на Марс стварно, већ могу да оду мало ближе - до Кине. Неки би рекли да Кинези могу да ископирају све, па чак и планету.

У пустињи Гоби у северозападној кинеској провинцији Гансу направљена је база која симулира Марс, како би се популаризовала наука и повећало интересовање за истраживање свемира.

База „Марс 1“ простире се на 67 квадратних километара и смештена је двадесетак километара од града Ђинчанга. Локација је изабрана тако да што више подсећа на површину Марса и сурове услове живота.

Ова база је део пројекта „Си спејс“ и обухвата девет међусобно повезаних модула, укључујући и контролну собу, зелену собу и собу без ваздуха.

Симулација Марса први пут је отворила врата за стотинак узбуђених кинеских тинејџера, који су у оквиру екскурзије имали прилику да сазнају више о томе како живот може да изгледа на Црвеној планети.

Ђаци су пробали и космонаутску одећу, шетали у модулима и слушали инструкције о томе како се узгајају биљке у свемиру. Учили су како астронаути живе, раде и једу у модулима.

„Први пут сам у овде и веома сам узбуђен. Научио сам много о свемиру. На пример, не можемо да понесемо храну са Земље, већ морамо да носимо семе и садимо биљке на Марсу. Ако понесемо храну може лако да се поквари. Поделићу ово што сам научио са својим родитељима и мислим да ће бити срећни“, каже ученик Џу Сјуетијен.

Ђаци су такође учествовали и у такмичењу конструисања ракета, правили их и лансирали.

„Овај догађај је веома значајан, посебно јер стимулише дух иновација код ђака. Симулација лансирања ракета помаже ђацима да унапреде своје способности, да оно што су видели у књигама претворе у праксу“, објаснила је наставница Гуо Ћијен.

Компанија која стоји иза пројекта, „Си спејс“, планира да ову базу, која тренутно служи само у научне сврхе, наредне године отвори и за туристе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 10:31) - anonymous [нерегистровани]

Komparacija...???

2 ) ... Mars je blize u Cernu.
3 ) ... Mars je najblize u Srbiji....
---------Srpski naucnici imaju veca i kvalitetnija naucna saznanja, o,
Marsu i Univerzumu nego oni u Cernu i Kini..
Nasa su znanja zasnovana na pozicijama koje su ostavili Tesla i Milankovic..
Mi polazimo sa onog mjesta na kome su oni stali.. Mi se oslanjamo na one zakone koje su nam
oni ostavili...Mi odbacujemo, mi se ne oslanjamo na atomske reaktore i i tajne akceleratore..