Технологија у служби очувања културне и историјске баштине

Посетиоцима неких од музеја и културно-историјских локалитета у Србији, доступне су апликације и три-де водичи, који им омогућавају да сазнају више о појединим битним историјским личностима и догађајима.

Математички институт, на представљању пројеката Математичког института САНУ у области дигитализације, представио је апликације које оживљавају учеснике Првог српског устанка или, кроз три-де пројекције, упознају заинтересоване са, увек недовољно популаризованим, археолошким локалитетима, попут Бачке пећине. 

За сада је урађено осам апликација за музеје различите по својим карактеристикама. Тако су дигитализоване и јавности представљене историја и баштина Књажевца, Лепенског вира, Параћина, Сомбора, Прокупља и Аранђеловца.

„Идеја је да се применом проширене стварности и других елемената информационих технологија оствари што упечатљивији и визуалније богатији приказ садржаја који се налази у музеју“, изјавио је професор Електронског факултета у Нишу, Радомир Станковић.

Станковић је као посебан квалитет истакао то што посетиоци могу активно да учествују у креирању сопствене музејске поставке, тако што сами одлучују шта ће да гледају, у зависности од интересовања, образовања, па и узраста.

Као посебно важну, издвојио је апликацију која представља архео-астрономија – нови део који још није изложен у оквиру музеја у Лепенском виру.

Апликације су доступне на Аpp storre и Google play платформама.

Како је најавио Станковић, намера је да се такве апликације убудуће користе и као помоћни уџбеници у основним школама.

Лакша физичка и виртуелна реконструкција 

Директор Математичког института САНУ Зоран Огњановић истакао је да је циљ оваквих пројеката представљање културне и историјске баштине широј публици.

Ипак, пожар који се протекле недеље догодио у катерали Нотр Дам у Паризу скренуо је пажњу и на једну другу димензију. 

Према речима Огњановића, увидели смо колико је културна баштина осетљива и колико се може неочекивано оштетити и изгубити за будуће поколења.

„Иновативне технологије и дигитализација може послужити да се таква специфична баштина заштити и да се омогући њена реконструкција – било физичка било виртуелна“, рекао је Огњановић.

Пројекти који ће у три-де технологији представити и сачувати културну и историјску баштину Србије се настављају. На реду је експедиција у региону Новог Пазара.

број коментара 0 Пошаљи коментар