Стручњаци упозоравају: на интернету вас може сачувати само добра лозинка

Британски Нацонални центар за сајбер безбедност утврдио је да корисници на својим интернет налозима најчешће као лозинку користе низ бројева 123456, што је уједно и код који је најлакше открити.

Чак и када се ради о налогу електронске поште који се не користи или није важан, нападачу може бити злата вредан. Захваљујући информацијама са тог налога, хакери могу да открију лозинке осталих налога и могу да их злоупотребе.

Циљ студије коју је предузео британски Национални центар за сајбер безбедност управо је био подизање свести и едукација корисника како да што боље заштите своје личне податке.

Истраживачи су анализирали све компромитоване налоге како би утврдили које се то речи, фразе и низови најчешће појављују у лозинкама.

На врху листе нашао се низ 123456 који пронађен у 23 милиона лозинки. На другом месту био је низ 123456789, који није ништа теже дешифровати. У првих пет на листи нашли су се и "qwerty" (првих шест типки на тастатури), "password" и 1111111.

Британци често користе и имена својих омиљених фудбалских клубова, тако да су се на прва два места нашли Ливерпул и Челзи. Од музичара на првом месту листе се нашао поп-рок бенд „Блинк-182“, а најчешћа имена су Ешли, Мичел, Данијел, Џесика и Чарли.

Директор Националног центра, др Јан Леви наглашава да људи који користе уобичајене фразе и познате речи и имена као лизинке доводе себе у опасност да им оне буду хаковане.

„Нико не би требао да своје важне и осетљиве податке штити лозинкама које свако може да погоди, као што је властито име, локални фудбалски клуб или омиљени бенд“, каже Леви.

Стручњак за безбедност, Трој Хант, који одржава базу компромитованих налога, напомиње да је одабир добре лозинке „највећа заштита“ коју себи можемо обезбедити на интернету.

Истраживачи се надају да ће објављивањем најчешћих лозинки натерати кориснике да се мало замисле и потруде у састављању својих фраза за заштиту података на интернету.

Препоручују да је најбоље одабрати три насумичне, али лако памтљиве речи и искомбиновати их како бисмо направили што „јачу“ лозинку.

број коментара 0 Пошаљи коментар