Тамо где се спајају свемирски сектор и привреда

Први српски Space hub требало би да споји свемирски сектор и друге привредне гране. Марко Пајовић, чија је фондација учествовала у оснивању „свемирског хаба“, каже за РТС да би на тај начин могло да се утиче на неке од критичних проблема са којима се суочава Република Србија.

Kрајем прошле недеље у Београду је отворен први српски Space hub, у организацији фондације Serbian Case for Space.

„Space hub представља место окупљања стручњака из области космичких наука, а наша фондација жели да такву праксу из света пренесе у Србију“, рекао је за РТС Марко Пајовић из те фондације. 

Циљеви „свемирског хаба“ су да помогне и охрабри креирање комерцијалних услуга и производа уз помоћ свемирских технологија, али и да подстакне раст приватне свемирске индустрије у земљи.

„Од space hub-a се очекује и да споји свемирски сектор и друге привредне гране, како би дошло до сарадње између стручњака из различитих области и самим тим утицања на неке од критичних проблема са којима се суочава Република Србија, као што су смањивање негативних последица природних непогода (поплаве, пожари), ефикаснији транспорт робе (боља навигација и инфраструктура), решавање проблема нелегалне градње итд.“, објашњава Марко Пајовић.

Space hub-ови у иностранству 

Пајовић истиче да у државама ЕУ „свемирски хабови“ служе као мост између националних свемирских агенција, државног апарата, као и приватног, односно научног сектора.

Наводи да су они најпре били део ширих аеронаутичких хабова али се у последње време диференцирају и осамостаљују.

„Главни иницијатори формирања оваквих хабова су били већи пројекти под покровитељством Европске свемирске агенције или Европске уније, због чега се надамо да ће наши напори бити препознати од стране приватног и државног сектора у Србији, и пружити нам одговарајућу подршку“, навео је Пајовић.

У Serbian Case for Space очекују да ће се кроз серију научних предавања популаризовати тема потенцијала свемирске индустрије у Србији.

„Затим ћемо да се фокусирамо на организацију семинара, радионица и хакатона чији би фокус био на бизнису и практичној примени производа и услуга“, навео је Пајовић.

Space hub је намењен свим особама које су заинтересоване да прошире своје знање из области космичких наука, затим стручњацима, професионалцима и студентима који би желели да своје таленте и знања опробају у свемирској индустрији и наравно спејс ентузијастима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 05:50) - anonymous [нерегистровани]

Omalovažavanje nije Skepsa

Ne možeš da pročitaš tekst, ili vidiš vest, bez ovih koji na svaku novinu i alternativu gledaju sa omalovažavanjem. Nelogičnost mnogih komentara prevazilazi svaku meru. Naravno da u vremenu 5G Astronomija postaje svakidašnjica, ko sumnja neka odmah baci svoj mobilni ili pokloni nekome ko ume da koristi.

(недеља, 21. апр 2019, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

Prostor u kome se spajaju sektori..???

Svemirski sektor i sektor tehnologije..
Ovo je cudna tema..
Nesrodni su ovi sektori...
Nemoguce je njihovo spajanje...
Oni se samo dodiruju u jednom teskom vremenskom prostoru..