Мале приче које су постале музејске приче

Сваки експонат има своју причу, а у Народном музеју, уз помоћ паметног телефона, могуће је сазнати какве се мале, личне приче крију иза неких слика.

Мобилни телефони, али не за сликање експоната већ за разгледање. Уз сталну поставку уметничких дела непроцењиве вредности у Народном музеју и четрдесетак личних предмета посетилаца, а сваки има своју причу.

Лидија Хам Миловановић, кустоскиња Народног музеја, објашњава да су се на овај подухват одлучили из уверења да нечије мале приче некада умеју да надрасту ту једну особу и да неретко постану део заједничке баштине и постану музејске приче.

Сваки од предмета је три-де скениран и у пару је са једном сликом из сталне поставке. Уз помоћ специјалне апликације скенира се знак поред слике и затим се учитава тродимензонална слика предмета и запис власника. Тако је уз слику Башта мог оца Мориса де Вламенка своје место нашла Стрипотека.

„'Први стрип који ми је поклонио мој отац. Све што је било између нас после тога више није битно'. Дакле, за господина је Стрипотека сигурно вреднија него ова слика која је пред нама, али управо због тога вреди размишљати о вредностима личним, општим, заједничким, културним, уметничким, емотивним и разним другим“, наглашава кустоскиња.

Уз слику Јана Торопа Море камен са Кубе.

„Успомена са путовања на Кубу. Једној пријатељици је то била животна жеља, друга је упознала човека свог живота, а власница овог предмета је оздравила након операције и почела нову фазу свог живота“, стоји у личној белешци уз ову слику.

У виртуелној три-де галерији „Твоје приче“ налазе се перница са кликерима, налив перо, мач јапанских самураја, школски прстен, па чак и један зелени меда. Приче власника посетиоцима су доступне на српском и енглеском језику.

број коментара 0 Пошаљи коментар