„Kовсар“ – звезда војне параде у Ирану

Током војне параде поводом Националног дана војске у Ирану, ваздушне снаге те земље представиле су „ковсар“, први авион произведен у тој земљи.

Парада, којој је присуствовао председник Хасан Рохани, отворена је перформансима иранског авиона четврте генерације.

Реч је о борбеној летелици коју је произвела иранска државна компанија ИАИО. Развој „ковсара“ има велики значај због тога што је Иран под ембаргом на увоз оружја.

Први лет „ковсар“ је имао у августу прошле године, а крајем исте године почела је серијска производња.

Очекује се да нови ирански авион замени застареле летелице руске и америчке производње. Иран жели да смањи зависност од страних земаља када је реч о увозу оружја.

Техничке карактеристике

„Ковсар“ је дугачак 12,4 метра са распоном крила од 10,97 метара и висином од 3,5 метара. Његов задатак је да пружа ваздушну подршку трупама на земљи као и да изводи нападачке операције.

Тежак је 2.425 килограма и може да лети на максималној висини од 15.000 метара. Спољашњи дизајн је развијен на основу авиона „Ф-5“, а има два седишта.

Према речима произвођача, авионика је напредна, а уграђен је и радар последње гренрације. Испод крила могуће је инсталирати широки спектар оружја како би се повећала нападачка моћ.

Максимална брзина „ковсара“ је 1,500 километара на час, а може да прелети 2.200 километара без допуне горива.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

@Авион

Niko ne porice, to i pise u clanku.

(петак, 19. апр 2019, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

Igračka

Mnogo lak za avion

(петак, 19. апр 2019, 15:52) - anonymousTO3A [нерегистровани]

NORTROP

... ovo je cista kopija T38 (talon), a ovo "T" je oznaka za trening, ili avion za obuku pilota, a proizvodio ga je Nortrop I u velikim kolicinama su prodali Iranu kao borbenu verziju, dok je Shah bio Gazda! Inace T38 I F5 su iz iste kuce, (Nortrop, Hatorn/Jugo/zap. eLeJ) zato su I slicni! Oko 3800 je napravljeno! I na kraju da dodam tresnju na slag: jedan od glavnih konstruktora je bio nas covek, Srbin, a vi sada na zadatak, provalite kako se zvao!?

(петак, 19. апр 2019, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

Авион

Нов авион који изгледа 1/1 исто као и амерички Ф5 из 60их година (који је Иран својеверемно куповао од САД-а). Симпатично :)