Дроновима, суперкомпјутерима, сонарима против поплава

Арсенал нових технологија, укључујући дронове, суперкомпјутере и подводне сонаре, тестира се у централном делу САД са циљем предвиђања и спречавања поплава.

Заједно ове технологије могу да дају детаљне информације у реалном времену, пружајући могућност менаџерима за хитне случајеве и угроженима да реагују на време и тиме сачувају животе и имовину, каже Кристи Франц, професор Универзитета у Ајови, преноси АП.

Захваљујући технологији развијеној на Универзитету у Мисисипију, менаџери за вандредне ситуације и задужени за безбедност брана сада могу да изврше симулације последица уколико поплавне воде однесу насип или пробију брану.

Софтвер је почео да се користи 2017. године и помогао је да се предвиде поплаве након урагана Харви у Тексасу и Луизијани.

Инспектори сада користе таблете и паметне телефоне приликом контролисиња реке Мисисипи како би унели податке у постојеће мапе водостаја, као и неоперативне капије, цурења и клизишта.

Слике, видео-снимци и друге информације се шаљу у операциони центар омогућавајући званичницима да разумеју тачан проблем на конкретној локацији и да правовремено реагују.

Дронови се, са друге стране, користе за добијање фотографија и видео-снимака поплавлљених подручја из ваздуха, док сонар високе дефиниције служи за снимање речног корита како би се одредила места на којима су неопходни радови на одржавању.

број коментара 0 Пошаљи коментар