Нова мисија на Марсов месец „Фобос“

Руски аутоматизовани интерпланетарни систем (АМС) требало би прво тестирати на астероиду Апофис пре слања у мисију на Марсов месец „Фобос“, наводе научници из Асоцијације за истраживање и производњу Лавочкин.

Научници сматрају да мисија, под кодним именом Бумеранг, неће само пружити могућности да се тестирају основне контроле лета, већ ће дати и значајне научне информације, преноси Тас.

„Демонстрациони лет АМС-а може бити изведен шемом посета малим небеским телима у далеком свемиру (астероидима). То ће омогућити проверу основних функција АМС-а у контролисаним условима“, навео је тим научника за часопис који издаје Асоцијација Лавочкин.

Аутори такође предлажу слање малог сателита до астероида „Апофис“, који би кружио око њега десет година и пружио информације о путањи астероида.

„Фобос-грант мисија“ током које је коришћена АМС летелица је лансирана деветог новембра 2011. Систем је успешно доспео до ниске земиљине орбите, али је остао „заглављен“ тамо због квара на мотору.

Русија је најавила да намерава да понови мисију током „Бумеранга/Експедиције-М пројекта“.

Циљ пројекта је успостављање интерпланетарне станице за истраживање Марса и његових сателита, као и добијање узорака земљишта са „Фобоса“.

Постоји могућност да летелица буде лансирана 2024. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар