Месец и даље неосвојив за Израелце

Израелска беспилотна летелица „Берешит“ није успела у својој мисији и срушила се на површину Месеца.

Са Флориде, из свемирског центра лансирана је моћна ракета „Фалкон хеви“ компаније „Спејс икс“ америчког милијардера Илона Маска. То је њен први комерцијални лет.

После полетања два њена помоћна трансформатора су се спустила у свемирски центар док је трећи завршио на дрон броду уз америчку обалу. Задатак ракете јесте да постави сателит у орбиту за потребе саудијског конзорцијума, „Арабсата“.

На другој страни, израелска беспилотна летелица „Берешит“ није успела у својој мисији и срушила се на површину Месеца, саопштио је представник израелске свемирске мисије Дорон Офер.

Летелица је изгубила контакт са Земљом само неколико тренутака пре слетања на земљин сателит.

Мала роботизована летелица коју су направили непрофитна организација „СпејсИЛ“ и Израелска аеронаутичка индустрија у државном власништву представљала је наду за успех у нечему што су до сада успеле да ураде само свемирске агенције три државе - САД, Русије и Кине.

„Ако из првог покушаја не успеш, пробај поново“, прокоментарисао је неуспех мисије израелски премијер Бењамин Нетањаху, преноси АП.

Беспилотна летелица названа „Берешит“, што на хебрејском значи библијску фразу „у почетку“, путовала је свемиром седам недеља пре него што је ушла у месечеву орбиту.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 14. апр 2019, 15:09) - anonymous [нерегистровани]

Mogli

su da kazu I suprotno I svi bi poverovali.

(петак, 12. апр 2019, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Месец

није Палестина.