Откривена мистериозна тамна олуја на Нептуну

Током рутинског годишњег праћења времена на планетама нашег Сунчевог система, Насин свемирски телескоп „Хабл“ открио је нову велику мистериозну тамну олују на Нептуну.

Попут Земље, Нептун имају годишња доба која су условљена неким специфичним карактеристикама у његовој атмосфери. Међутим, годишња доба на Нептуну су много дужа него на Земљи. Не трају месецима, него се чак протежу и деценијама.

Нови „Хаблов“ поглед на Нептун показује тамну олују која је откривена у септембру 2018. године на северној хемисфери Нептуна и која је широка 11.000 километара.

Десно од тамне мрље или вртлога, која се види на фотографији коју је Наса објавила, виде се бели „облаци“.

Појављује се током јужног лета на планети. Није јасно како се ове олује формирају. 

„Хаблоова“ посматрања показују да је већ у 2016. години повећана активност облака претходила појављивању вртлога. Фотографије указују на то да се вртлози вероватно развијају дубље у атмосфери Нептуна, постајући видљиви тек када врх олује досегне веће висине. 

То је четврти и најновији мистериозни тамни вртлог који је „Хабл“ ухватио од 1993. године. Још две тамне олује откривене су 1989. године.

Студија коју је водио Универзитет Калифорнија, процењује да се тамна мрља појављују сваке четири до шест година на различитим географским ширинама, а нестају после отприлике две године.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 13:42) - anonymous [нерегистровани]

Au bre

Ovaj Habl ne može ni za Skajp da se koristi. Gle kakva mu je rezolucija. :P

(субота, 09. феб 2019, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

...

Пре овога је била бела, као бела мрља јужно од Нептуновог екватора. Сасвим нормална појава у Сунчевом систему, која је због величине Нептуна и његове револуције далеко временски дуготрајнија од појава на Земљи.

(субота, 09. феб 2019, 00:00) - anonymous [нерегистровани]

Auh, bice da neki "diktator" tamo dize prasinu!

Odmah trcite da ga smenite, Ameri, sta cekate? Hitno mu uvedite sankcije!