Европска комисија хоће месечне извештаје о лажним вестима од „Фејсбука“, „Твитера“, „Гугла“?

Од платформи друштвених мрежа међу којима су „Фејсбук“, „Твитер“ и „Гугл“, Европска комисија планира да тражи извештаје на месечном нивоу, све до маја када се одржавају избори за Европски парламент, изјавила су двојица званичника Европске уније за европски „Политико“.

Неименовани званичници су, како се наводи, навели да ће извештаји бити у вези са „руском кампањом дезинформисања“, а да је тај позив део „акционог плана“ везаног за лажне вести који ће бити представљен у среду.

„Фејсбук“ и друге друштвене платформе биће позвани да подносе извештаје од јануара до маја, рекао је један од званичника.

Европска комисија планира и да објави те извештаје како би подигла свест европских гласача о томе како инострани актери покушавају да утичу на њихов глас.

Тај план који ће бити изнесен у среду ће истаћи, како се наводи, Русију као земљу која је у више наврата направила такав преступ користећи систематске кампање дезинформисања великог обима.

У извештајима ових компанија, биће и података о томе како они обележавају политичке огласе као и колико лажних налога и „бот“ налога они идентификују и угасе.

Међу компанијама од којих ће бити захтеван месечни извештај тренутно се налазе и „Твитер“ и „Мозила“.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 04. дец 2018, 20:23) - anonymous [нерегистровани]

Znaci kataklizma

je neizbezna, definitivno su izgubili i poslednji molekul razuma i srljaju pravo u tiraniju i diktaturu. Ko ce zeleti da zivi u toj i takvoj Evropi tj EU ? Gospode spasi i sacuvaj !