Закерберг: И моји подаци узети, истражујемо умешаност Универзитета „Кембриџ“

Први човек „Фејсбука“ Марк Закерберг открио је да су и његови подаци били међу милионима оних који су прикупљени у скандалу са „Кембриџ аналитиком“. Такође, Закерберг је рекао да „Фејсбук“ разматра предузимање мера против Универзитета „Кембриџ“.

Током другог дана саслушања пред Конгресом, оснивач и извршни директор „Фејсбука“ рекао је да се међу подацима које је фирма „Кембриџ аналитика“ илегално прикупила од неколико десетина милиона корисника налазе и његови.

Закерберг је истакао и да „Фејсбук“ истражује да ли да предузме мере против Универзитета „Кембриџ“, где је радио Александар Коган, који је прикупљао и продавао личне податке за „Кембриџ аналитику“.

„Открили смо да је постојао читав програм повезан са Универзитетом Кембриџ, где је још неколико других истраживача радило на сличним апликацијама за прикупљање података“, рекао је Закерберг.

Реномирани британски универзитет реаговао је на његове речи, саопштивши да су изненађени да је Закерберг тек сада сазнао за њихов рад.

„Наши истраживачи објављују такве и сличне студије од 2013. године у озбиљним и провереним научним часописима, а многа од тих истраживања објављена су и у међународним медијима“, истакли су са Универзитета „Кембриџ“.

Међу објављеним студијама налази се и једна из 2015. године, коју је предводио Александар Коган, заједно са два радника „Фејсбука“.

број коментара 0 Пошаљи коментар