Тужбе против „Интела“ због грешака на процесорима

Компанија „Интел“ суочава се са тужбама за одштету због великих пропуста у раду њених процесора, пише „Гардијан“ и наводи да су захтеви за накнаду штете већ поднети у Калифорнији, Орегону и Индијани.

Грешке, познате као „мелтдаун“ и „спектра“, постоје у раду скоро сваког модерног процесора и хакери би могли да их искористе за крађу података, мада ниједан случај још није пријављен, наводи лист.

Док „спектра“ угрожава процесоре различитих произвођача, „мелтдаун“ се пре свега појављује у чиповима које је „Интел“ направио, објашњава лист.

Све три тужбе за одштету указују на угрожену безбедност и у њима се „Интел“ терети да је одлагао објављивање информације о пропустима у раду својих процесора, иако су они уочени у јуну прошле године.

„Интел“ је саопштио да је упознат са тужбама, али да не може да их коментарише, јер су процеси у току.

Тужиоци у захтеву за одштету наводе и да ће мере за отклањање проблема водити и успоравању самих рачунара, што „Интел“ негира тврдећи да неће бити великих успоравања код просечних корисника.

Адвокати тужиоца сматрају да „Интел“ треба брзо да отклони проблеме и да обезбеди корисницима пуно обештећење.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 08. јан 2018, 23:05)
anonymous [нерегистровани]

007 terminologija

Stagnira prodaja kompjutera pa (tek) sad skontali da svi procesori "cure" i da moramo kupovati nove kompjutere. Jednim smo nasjeli (ne svi) na onaj "Millennium bug" al necemo ponovo.