Кафа као биогориво

Јутарњу кафу куваћемо ускоро и за наш аутомобил, пошто су научници открили како да талог кафе искористе за производњу биогорива. У главној улози је Весна Најдановић, која је основне студије завршила у Београду.

Научници Универзитета Ланкастер осмислили су нови начин за претварање потрошене кафе у биогориво. Талог кафе има високу калоријску вредност, што га чини идеалном сировином.

„Наш нови процес зове се трансестерификација, која уједињује два процеса - екстракцију и реакцију. Генерално у хемијском инжењерству, када у један корак уводимо две операције, обично добијамо ниже трошкове обраде“, објашњава Весна Најдановић-Вишак, предавач на смеру хемијском инжењерству на Универзитету „Ланкастер“.

Мали број компанија већ користи остатке кафе за производњу биогорива, али у дугом и компликованом процесу. Нови начин траје само 10 минута.

Истраживачи Универзитета „Ланкастер“ верују да њихово откриће значајно повећава комерцијалну конкурентност ове врсте производње.

„Пре свега, циљали би кафиће и угоститељске објекте, јер већ имају одговарајућу инфраструктуру. Постоје компаније које сакупљају овај отпад и претварају их у компост или гас. Следећи корак био би сакупљање материјала из домаћинстава“, истиче Најдановић-Вишак.

Произведени биодизел може да се користи директно у резервоарима за гориво, али реалније, могао би да се меша са већ постојећим биогоривом.

„Не тврдимо да ћемо спасити целу планету и да ћемо обезбедити гориво које ће снабдевати све на свету. Сигурно не, али можемо да допринесемо целокупној слици“, наводи Најдановић-Вишак.

За разлику од других сировина за биодизел, које се наменски гаје, попут соје, уљане репице или кукуруза, остаци кафе су бесплатни. И значајно смањују зависност човечанства од фосилног горива.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 11. окт 2017, 19:11)
anonymous [нерегистровани]

Talog od kafe

Jos pred Drugi svetski rat kafedzije u Nemackoj su bile obavezne da sakupljaju talog od kafe, kako bi se iz nje dobila masnoca.