„Самсунг“ улаже 14 милијарди долара у фабрику полупроводника

Профит „Самсунга“ од паметних телефона можда се смањује у последњем тромесечју, али јужнокорејска компанија је, упркос томе, одлучила да 14,3 милијарде долара уложи у нови погон за производњу полупроводника.

Огромни комплекс ће покривати површину од 400 фудбалских терена, односно као њихова друга два највећа погона заједно. Изградња ће почети 2017. године, а „Самсунг“ сматра да ће тиме учврстити своју позицију у електронској индустрији.

За разлику од тржишта паметних телефона, где су компаније попут „Хуавеја“ успеле да смање удео „Самсунга“, посао производње полупроводника није толико отворен за придошлице.

Одлука јужнокорејског џина ће могућност уласка неке друге компаније на то тржиште само додатно смањити.

„За 'Самсунг' су на дуже стазе много важније компоненте“, истакао је аналитичар Марк Њуман за Фајненшел тајмс, коментаришући смањење профита и пад продаје паметних телефона јужнокорејске компаније у првом кварталу ове године.

Резултати су прилично јасни. У односу на први квартал прошле године, продаја паметних телефона смањена је 20 одсто, док је профит од дивизије за производњу полупроводника скочио 50 одсто.

„Самсунг“ је и даље по броју произведених паметних телефона највећи на свету, али је „Епл“ профитабилнији. Међутим, „Самсунг“ међу највећим произвођачима полупроводника заузима друго место, одмах иза ИБМ-а.

Имајући у виду да „Епл“ зависи од „Самсунга“ када су у питању процесори (које ове израђују за њих по њиховом патенту), јужнокорејска компанија градњом новог погона жели да осигура ту зависност.

Производња полупроводника изузетно је профитабилна делатност, која је достигла вредност од чак 336 милијарди долара. Највећи произвођачи су ИБМ са 15,7 и „Самсунг“ са 10,1 одсто.

Иза њих су још неки произвођачи из САД, Јапана, Јужне Кореје, Француске и Италије. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 09. мај 2015, 14:12) - ... [нерегистровани]

Ja ne znam ali sigurno nije dovoljno velika jer se oni koji imaju najviše novčane koristi od planete Zemlje najbahatije ponašaju prema njoj!

...

(петак, 08. мај 2015, 19:01) - anonymous [нерегистровани]

pitanje

Da li neko možda zna vrednost planete Zemlje u $$? Takodje, kad smo kod teme, na kojoj berzi su postavljene akcije planete, da li na NASDAQ, NYSE, DAX, HENGSENG...? Valjda sve ima svoju cenu, a i kupca, pa tako i jedna planeta, zar ne?