„Глупи“ vs паметни телефони

Технологија невероватно брзо напредује што се можда и најбоље види по томе колико се нових модела мобилних телефона сваке године појави на тржишту. Међутим, колико су они напреднији тражи „детаљнију“ анализу.

Сајт Truthfacts објавио је упоредни тест „глупих“ и паметних телефона. Као представник првих узета је „нокија 3310“ која се ухватила у коштац са „ајфоном“.

Дужина трајања батерије на „нокији“ била је три до четири дана, док „ајфон“ уз прилично коришћење издржи три до четири сата.

Што се издржљивости на ударце тиче јасно је ко је победник. Сви који су имали старе „нокије“ знају да је у питању „неуништива“ направа. Пад са трећег спрата на асфалт захтевао би нешто дуже тражење батерије и поклопца, кратко састављање телефона, мало молитве, притисак на дугме и екран би се, неким чудом, упалио.

Насупрот томе, „паметни“ телефони уколико падну са више од пола метра на дрвени под морате да имате много среће да прођу без последица.

Ажурирање софтвера није било потребно, док је сад потребно барем једном недељно то урадити.

Радни век и поново поен за „глупе“ телефоне. Многи људи из сентименталности нису још бацили своје старе мобилне, већ их држе по фиокама, а најбоља ствар је што кад би им ставили картицу и убацили кабл од пуњача, упалили би „на кеца“.

Са друге стране, „паметни“ ако изгурају две године се може сматрати успехом.

Када је куцање порука у питању, на старим мобилним телефонима они са увежбаним прстима могли су да искуцају и 9 карактера у секунди. Рекло би се да је ово „зицер“ за паметне телефоне, али не лези враже. Колико сте само пута проклињали опцију аутоматског исправљања.

Иако је цео „тест“ замишљен као шала, не може се порећи и да је доста тога тачно.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 27. јун 2014, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

Preterivanje

baterije 3-4 sata, pola metra pada...

(петак, 27. јун 2014, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

staro vs novo

Moj telefon -Samsung galaxy S2 je star preko 2g, koristim ga redovno, bateriju punim svaki 2.-3. dan i ne placam ni pola od navedene sume, zasto bih koristio samo telefon, kada ovde imam i podsetnik, mail, kartu (koja je vrlo korisna kada se nadjete, recimo u Simanovcima, i nemate pojma gde je ulica Pere Mikica) internet kada sam u prevozu i jos puno toga. Nisu svi bolesni pa da su non-stop na fb-u ili na razno-raznim "messenger-ima". Nije sve tako crno, i sam autor teksta navodi ovo kao simpaticnu salu, a vi kao da vas neko bije, pa odmah udri Radosave!

(петак, 27. јун 2014, 08:28) - sabg [нерегистровани]

android

samo samsung razume se s3,s4 i sad s5 ...ko voli 3310 nek izvoli :)

(петак, 27. јун 2014, 08:18) - anonymous [нерегистровани]

babe i zabe

Uporedjivati mob.telefon i mob. kompjuter,kome je samo jedna od funkcija,mogucnost telefoniranja i nije bas pametno.A ime "smart fon",govori sve.Pametan telefon i glupi vlasnik.

(петак, 27. јун 2014, 07:02) - Nokia zakon [нерегистровани]

Greška.

Baterije na Nokia telefonima iz tog perioda (5110, 6510, 6210) traju ne manje od 5 dana.

(петак, 27. јун 2014, 05:46) - anonymous [нерегистровани]

"Pametni" telefoni, "glupi" telefoni i vanredne situacije

Za vreme poplave u Doboju "glupi" telefoni su postali heroji i zaslužili spomenik...

(четвртак, 26. јун 2014, 23:08) - Žika slika [нерегистровани]

3310 je "keva"

Ko je imao stare telefone seća se "zmijica". Dva dana četvoro nas igralo i nismo punili baterije!

(четвртак, 26. јун 2014, 22:42) - anonymous [нерегистровани]

Pametni telefoni su kućni ljubimci

Moraju redovno da se hrane i timare.
Ovo danas je pomama i moda, nikakve stvarne koristi od mobilnih telefona nema. Da biste nešto valjano radili morate da imate tastaturu. Čitanje i gledanje filmova možda ima smisla u avionima, a za igranje igrica odista ako vam je to cilj vam treba konzola. Ne znam nijedan film koji sam odgledao po prvi put na mobilnom, a ako nešto pročitam na mobilnom nema šanse da išta zapamtim.
A ova pomama od povezivanja banaka i bankarskih računa sa mobilnim telefonima je odista nesnosna i za mene, softverskog inženjera, a gde je osoba od preko 70 godina. Da biste proverili stanje na računu preko Interneta u Norveškoj treba vam mobilni telefon povezan sa Internetom, svaki put dobijete novu šifru, i tako za sve ostalo porez, socijalno, sve.
Nije da mi se to sve imalo svidja. Jednostavno ste prisiljeni da sve imate iako vam to možda uopšte ne treba, 50-70 eura minimum mesečno morate da date za Internet i mobilni telefon.

(четвртак, 26. јун 2014, 22:28) - Бојан Манић [нерегистровани]

Легендарна Нокија

Имам кући Нокију 3310. Купио сам је нову 2001. године, и дан данас ради без проблема, као и првог дана. Једино сам јој батерију променио након првих 5 година. Данас је користи моја мајка, а ја имам Нокију 1112 која је исто доста квалитетна, а њу сам купио 2007. године, и још увек ради одлично. Њој сам само маску променио да би ми изгледала лепше.
Немам још увек "паметни" телефон, али и не треба ми. Имам рачунар на коме радим, телефон ми служи само за поруке и позиве. Добра ствар код ових Нокија је што просто заборавите када сте последњи пут пунили батерију. Мени батерија на телефону држи од 10 до 14 дана, када користим телефон углавном за поруке, а мање за позиве. Презадовољан сам! И стварно је штета што је тај бренд продат Мајкрософту, јер сматрам да ће га уништити!

(четвртак, 26. јун 2014, 20:07) - volem standard [нерегистровани]

nokia

ja imam nokiju 1100, nikad me nije izdala jos je koristim, a imam i nokuju 100, i ne mislim uopste da kupim smart telefon