Наука руши „зидове“ између Ирана и САД

Техеран и Вашингтон од 1979. године немају добре дипломатске односе, али то није спречило 18 студената Универзитета „Казвин“ да учествују у међународној трци соларним возилима широм САД.

Традиционална међународна трка соларних возила дугачка 2.753 километра широм САД ове године ће имати дебитанта – репрезентацију Ирана!

Упркос томе што су дипломатски односи Вашингтона и Техерана од 1979. године изузетно затегнути, то није сметало научницима Универзитета „Казвин“ да се пријаве за трку.

Како кажу, никако им није било лако да добију све дозволе што од својих, што од америчких власти.

„Аутомобил нас је излудео. Волео бих када би нас владе у свету прихватиле као истраживаче, а не терористе“, каже студент Мухамед Садатманд.

Ипак, на крају су успели! Студенти и њихови професори срушили су све баријере, а њихов изум је у Остин стигао пре три дана.

„Потрудићемо се да пружимо максимум. Ми смо научници. Сигуран сам да ће наше учешће променити перцепцију коју Американци и други народи имају о Ирану“, истакао је Хасан Бахрами, менаџер тима.

Организатори трке кажу да им је драго што иранска екипа учествује, али и да су се прилично намучили да им омогуће да се надмећу.

„Било је изузетно тешко. Тражили смо сенатора, па смо се онда обратили Стејт департменту, а они су нас онда послали у још неколико канцеларија. На крају смо, ипак, успели“, навела је Су Јудали.

Њихово возило „хавин 2" дугачко је 4,5 и широко 1,8 метара, а тежи 220 килограма. Иранци тврде да је током тестирања достигло 110 километара на сат.

Трка почиње 2. јула, а у њој учествују угледни универзитети из великог броја земаља света.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. јун 2014, 23:41) - anonymous [нерегистровани]

solarni automobil

I Iranci imaju svoj solarni automobil,a mi Srbi jos ne,ni solarni niti automobil na elektricni pogon.
Treba izbaciti sve motore sa unutrasnjim sagorevanjem na tecno gorivo!!!
Kad ce nasi naucnici da naprave srpski solarni automobil???

(четвртак, 26. јун 2014, 18:16) - anonymous [нерегистровани]

Iranci,

mi Srbi doživljavamo Iran kao jednu veliku zemlju i vredan narod. Dajemo Vam podršku.