Кинески пут у небеса!

Торњеви „Феникс“ уздизаће се читав километар у висину и биће највиши на свету. Кинески стручњаци наводе да ће ово чудо градитељства опремљено најсавременијим системима „зелене енергије“ удахнути нови живот у град Вухани.

Ветротурбине, фотонапонске ћелије, термални димњаци за сакупљање кишнице раде у синергији с котловима за биомасу и ћелијама водониковог горива у приземљу импозантних дугуљастих грађевина, како би се произвела енергија за њихово функционисање. Укратко, то је циљ будућих „Феникс“ (Phoneix) торњева у кинеском граду Вухани.

Компанија "Chetwoods Architects" из Велике Британије сарађује с кинеском групацијом "HuaYan" на припреми пројекта који укључује изградњу два највиша торња на свету, који ће се уздизати читав километар у висину.

Изградња „Феникс“ торњева је део мастерплана за уређење града Вухани, а карактерисаће га производња такозване зелене енергије за потребе шире заједнице, преноси World Wrhitecture News.

Торњеви се граде на површини од 47 хектара и требало би да буду највиши на свету, виши од садашњег рекордера Бурџ Калифе у Дубаију и Краљевског торња у Џеди.

„Циљ нам је да реализујемо визију, прихватајући ново доба и нови еклектички стил, који ће најбоље у Кини учинити још бољим и удахнути нови живот у град Вухани“, истакла је групација "HuaYan".

Концепт компаније "Chetwoods Architects" инспирисан је симболом кинеског феникса, ентитета који обједињује и мушку (фенг) и женску (хуанг) страну, заједно с формом јинг/јанга, који представља савршену равнотежу.

Торањ који симболизује фенг храни торањ хуанг енергијом из обновљивих извора, што би претстављало природан процес симбиозе.

Наравно, торњеви ће поред еколошког и енергетског значаја бити и велика туристичка атракција.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 22. јун 2014, 04:30) - anonymous [нерегистровани]

odg "RE:bravo"

pa iskreno da ti kazem i mene isto raduje svaki uspeh kineza i rusa!!! a zasto ? evo ti ukratko odgovor : bolje je za ceo svet ako postoji politicka ekonomska i vojna vaga.lose je za ceo svet ako samo ovi tvoji prijatelji sa zapada pobedjuju jer oni u ime demokratije porobljavaju ceo svet....kao sto su uvek i radili. nadam se da razumes sta sam ti objasnio.

(субота, 21. јун 2014, 20:18) - Бетмен [нерегистровани]

Изузетно

Изгледају фантастично, али ако Кинези желе да буду и највише грађевине на свету, мораће мало да их издуже, јер Саудиска Арабија већ гради торањ/зграду висине 1 километар. Ипак, треба размишљати и о исплативости и самоодрживости тих грађевина, јер ни Бурж Калифа, тренутно највиша зграда на свету, још није ни близу попуњена, односно има доста простора који није ни продат ни закупљен.

(субота, 21. јун 2014, 20:06) - radoznalac [нерегистровани]

RE:bravo

Raduje ga svaki uspeh NR kine... e moj prijatelju, a kakvu ti korist imas od toga, radosti ti?

(субота, 21. јун 2014, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Raduje me svaki uspeh NR Kine.