Стиже кинески „Ентерпрајз“

Модел новог, великог носача авиона могао се видети на изложби планираних пројеката у Далијану. Носиће ознаку CV-18 и имаће депласман као амерички носачи класа „Ентерпрајз“ и „Нимиц“. Према стручним наводима, имаће три лифта за летелице и четири катапулта, а носиће J-15 ловце, Z-18 противподморничке хеликоптере и JZY-01 летелице за рано упозоравање и контролу.

Фотографије модела новог потенцијалног кинеског носача авиона појавиле су се на интернету ових дана, а узете су са најновијег представљања у морнаричком центру у Далијану. На фотографијама се може видети велики брод којим би Кина коначно добила носач авиона велике офанзивне моћи, какве данас само САД поседује.

Упркос томе што је све још незванично, треба имати у виду да кинеска војска често представља будуће пројекте на изложбама, попут ове у Далијану. Тако су својевремено најавили и развијање „стелт“ ловца J-31, самоходне хаубице PLZ-05, беспилотне летелице „лијан“ и суперсоничне противбродске ракете YJ-12.

Осим тога, на изложби у Далијану било је неколико високих војних званичника.

Имајући ово у виду, модел носача авиона треба да свима покаже настојања и планове кинеске војске у будућности. У поређењу са „Лијаонингом“ (првим кинеским носачем авиона) чија је ознака CV-16, нови носач носиће ознаку CV-18.

Ово је у складу са кинеским војним плановима, пошто су се прошле године појавиле фотографије за које су многи војни стручњаци рекли да је у питању први носач који ће Кинези сами направити, пошто је „Лијаонинг“ рекоструисани руски носач авиона.

CV-18 ће тако постати други носач авиона направљен у Кини и први са потпуно новим дизајном, који подсећа на недавно повучени амерички носач „Ентерпрајз“.

Имаће три лифта за авионе и четири катапулта (највероватније електромагнетна) како би што брже слао летелице у ваздух. Процењује се да би имао депласман од најмање 80.000 тона.

Могао би да носи J-15 ловце, Z-18 противподморничке хеликоптере и JZY-01 летелице за рано упозоравање и контролу. Што се обране тиче CV-18 би имао уграђене противракетне системе тип 1030 и HQ-10 противваздушне ракете кратког домета.

Осим тога, процењује се да ће, као централна офанзивна карика, имати у својој пратњи модерне ракетне крстарице, разараче и јуришне подморнице.

Такође, из упућених кругова стижу наводи да ће CV-18 ући у службу тек за десетак година, пошто ће CV-17 бити лансиран између 2017. и 2019. године.

Ако се има у виду потребно време за градњу бродова сличне величине, онда ће CV-18 од сечења првих челичних плоча до завршних радова на електроници и опремању катапулта бити конструисан од пет до осам година.

Узимајући све наводе и извештаје о кинеским плановима, Пекинг ће до средине двадесетих година 21. века поседовати приличну поморску моћ.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 20. јун 2014, 02:44) - anonymous [нерегистровани]

Smesno

Kopija kao i svaka druga sto dolazi iz Kine....

(четвртак, 19. јун 2014, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

???

Ovo je samo maketa,nemojte da se zanosite , dok ne bude gotov proći će dosta vremena.

(четвртак, 19. јун 2014, 22:25) - slavko [нерегистровани]

igračka

mala, plastična, kineska...

(четвртак, 19. јун 2014, 20:49) - Aspalathos [нерегистровани]

pozdravljam

Iako sam po prirodi pacifista, podržavam sve napore u svetu koji su usmereni protiv dominacije NATO predvođenim USA! KIna je u stanju da se u tom smislu obezdebi u na moru i u vazduhu, a na kopnu je kineska brojna nadmoć evidentna, i to treba svi na Zapadu da znaju!

(четвртак, 19. јун 2014, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

Кина

Одлично, доста је било америчке хегемоније у Свету.