Kинези спајају свет брзом железницом

Брзим пругама за неколико дана око света! Кинези намеравају да изграде брзу железницу од Њујорка до Пекинга у дужини од 13.000 километара. То је само једна од планираних железничких „суперрута“.

Путовање са једног краја света на други трајало би два дана, а воз би се кретао брзином од 350 километара на час. Реч је о прузи која би ишла из Кине кроз Русију, преко Беринговог мореуза до САД, преноси Танјуг.

Нова железничка рута би укључивала изградњу најдужег подводног тунела којим би се спојиле обале Русије и Аљаске.

Тунел дужине 200 километара био би четири пута дужи од тунела испод Ламанша. Та линија би, према плановима, почињала на северу Кине и протезала се кроз Сибир, Берингов пролаз, Аљаску и преко Канаде до границе САД.

„Већ расправљамо о томе, а и Русија већ годинама размишља о изградњи ове железнице“, изјавио је кинески стручњак за железницу Ванг Менг-Шу.

China Daily пише да Кина већ поседује технологију за изградњу такве железнице, која ће бити употребљена за спајање Кине и Тајвана подводном железницом, кроз тунел дужине 150 километара.

Што се тиче других планова, Кинези желе да направе железничку пругу којом би се преко Москве, Берлина и Париза спојили с Лондоном.

То није једина рута која би Кину повезала с Европом, с обзиром да би друга ишла „Путем свиле“, пролазећи кроз Иран и Турску до Немачке. О изградњи те две железничке линије се већ воде преговори.

У току је изградња пруге која ће спојити Кину са Сингапуром, преко Вијетнама, Камбоџе, Тајланда и Малезије, а предлог за градњу железничке пруге из Кине у Африку је тренутно повучен.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 11. мај 2014, 22:45) - m@ster [нерегистровани]

Pruge

Sve pruge vode u Peking ;)

(недеља, 11. мај 2014, 07:03) - anonymous [нерегистровани]

Brze pruge Kine

Za brzu kolonizaciju Kinezima!

(субота, 10. мај 2014, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

To je to

Najzad će Velika i Mala Diomeda da dobiju na značaju i postanu Centar Sveta, umesto periferije !

Da doživim i to pa da posetim ova veoma mi draga ostrva i najzad pređem JEDINU kopnenu granicu iz Rusije u SAD i obratno (samo zimi kada voda zaledi pa se može peške iz jedne u drugu zemlju)