Роботи преузимају волан аутомобила!

Борба да нас избаце из возaчке фотеље, између великих корпорација се наставља. „Мерцедес“, „Волво“, па и највећи претраживач на свету „Гугл“ експериментишу, како да класичне аутомобиле обуче да уместо људи возе. Практично већ сада постоји возило у коме можете читати новине, пити кафу, а оно ће вас без проблема довести на жељену локацију.

Пионир у експериментима је „Гугл“ претраживач, који се нада да ће свој хардвер и софтвер продати аутомобилским произвођачима који немају сопствени развој самоуправљајућих аутомобила.

„Гугл“ објашњава да је систем усавршен до те мере, да је у стању да истовремено прати кретања на стотине других учесника у саобраћају.

Циљ најновијих тестова је да се открије што већи број различитих саобраћајних околности, у којима аутомобил може да се нађе током свакодневне градске вожње.

Аутомобили „Гугла“ су у стању да прате и кретање других превозних средстава, као што је бицикл.

Бициклисти често праве изненадне и неочекиване маневре, па им је потребно посветити посебну пажњу.

„Наредни тест доказује да смо пионири у овом послу, али да смо и најдаље отишли када је управљање без возача у питању. Ускоро ћемо пустити неколико стотина аутомобила на друмове у САД. Очекујемо да веома брзо овај систем понудимо као додатну опрему у колима“, објашњава пробни возач „Гугла“ Рисела Вотсон.

Самоуправљајући „Гугл“ аутомобил способан је да региструје испружену руку бициклисте када овај најави да намерава да промени правац кретања, и прилагоди своје кретање.

Напредак је и код „Мерцедеса“. Њихови стручњаци већ су прешли 200 километара без икакве интревенције возача, у веома компликованим градским условима.

„Верујемо у саобраћај будућности, који ће се можда одвијати и без наше воље. Имамо најнапреднији систем за самоуправљање и то можемо већ сада уградити, као део сериске опреме. Међутим, такав систем мора и законски да буде регулисан, јер ко на пример одговара за грешке у саобраћају, компјутер или оператер возач“, каже Дитер Зеце из компаније „Мерцедес“.

„Волво“ у сериској варијанти већ сада може да се сам паркира на специално обележеним паркиралиштима, наравно, када га прозовете он ће доћи сам до улаза да вас сачека.

Ускоро нас очекују и гласовне команде у којима ће најбитнија бити - одавде ја преузимам.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 11. мај 2014, 14:50) - Mile [нерегистровани]

Korisno

Najvise koristi imace oni koji provode jako puno vremena na autoputevima. Narocito za nas u inostranstvu koji kao maniti vozimo po 1500 KM u komadu...
Za gradsku voznju je manje bitan....

(субота, 10. мај 2014, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Jao jao kad u ovo uđe virus

Možete zamisliti pad sistema koji se može desiti iz nekog razloga? Ili zloupotreba ubacivanjem malicioznog softvera?