Јапанци желе да направе свемирску соларну фарму

Земља излазећег сунца жели да своје проблеме са енергијом преброди градњом огромне соларне фарме у свемиру. Енергија би се на Земљу пребацивала у виду микроталаса.

Соларна енергија није широко прихваћена, пре свега због неефикасних панела и високих трошкова њеног пребацивања у електричну. Али научници сматрају да би енергија добијена у свемиру могла да буде далеко исплативија.

Уколико јапанска агенција за истраживање успе у својој намери, сакупљање соларне енергије у свемиру могло би да постане стварност.

Јапанска агенција планира да направи комерцијални систем сакупљања соларне енергије снаге једног гигавата.

Сусуму Сасаки, јапански професор, потврдио је да агенција такође намерава да у токијском заливу направи острво дугачко три километра.

На острву ће бити постављено пет милијарди антена које ће микроталасну енергију претварати у електричну.

Микроталаси би били емитовани ка острву са неколико огромних соларних колектора који би се налазили 36.000 километара изнад Земље.

„И технолошки и социолошки фактори подстакла су наше напоре ка развијању тог система. Што се технологије тиче, најновији напредак у бежичном пребацивању омогућило нам је координисање антена како бисмо слали прецизне зраке преко великих раздаљина“, објашњава Сасаки.

Истовремено, повећана друштвена забринутост у вези са климатским променама додатно нас обавезује да тражимо алтернативе фосилним горивима у нуклеарној енергији.

Још један пројекат је направљен, а по њему би требало покрити Месечеву површину са соларним плочама, које би се простирале у дужини од 11.000 километара дуж Месечевог екватора.

Енергија би се затим такође микроталасима пребацивала у земље којима је потребна. Тај пројекат би сваке године могао да произведе 15 теравата струје.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(субота, 03. мај 2014, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Voda

Necemo je ni mi jednog dana imati ukoliko ne bude ovakvih i slicnih projekata.

(петак, 02. мај 2014, 04:15) - anonymous [нерегистровани]

Loptica

Sve je to lepo i bajno, dok se neki naucnik ne zezne pa ne polomi ovu lopticu sto se zove Zemlja. Samo nema druge da kupi.... Da je nama Tesle, ne bi nam trebali Japanci i Amerikanci, nego mi njima. Ma ko nas pita, bitno je da 1.maja rostiljamo umesto da radimo... Vlada radi prvi maj, a ceo narod odmara. Lopatu u sake, zavrnimo rukave pa da radimo nesto sa ovom zemljom i naukom vise!

(петак, 02. мај 2014, 03:10) - anonymous [нерегистровани]

Pomislih...

Kad sam pročitao kakvih sve komentara ovde ima pomislio sam da je srednji vek. Pa se setih da tada nije bilo interneta. Ali, očigledno je da je iz Srbije sve pametno pobeglo kad se ovakvi komentari pojavljuju na javnom servisu.

(петак, 02. мај 2014, 01:22) - anonymous [нерегистровани]

Veliki

Ce nas istrebiti ako budu zedni nema tu mnogo nauke i ljudskiih i medjunarodnih prava Јa se bojim jer moze da nas krene da zivimo bolje i preko noci sve da ode u drugom smeru,tacno ako ce nam nesto doci glave to ce biti pijaca voda ptanje vremena.

(петак, 02. мај 2014, 01:13) - anonymous [нерегистровани]

bRAVO

Znaci opet cemo mi da nastradamo jer imamo dosta pijace vode...

(петак, 02. мај 2014, 00:53) - anonymous [нерегистровани]

pitanje za razmisljanje

Sta je bitnije?
Dal je bitnije zagrejati sobu ili dvoriste?
E upravo zbog toga,sto nam sobe i kuce,nemaju dobru termoizolaciju,toplota odlazi iz kuce i greje sve vise i vise dvoriste,a mi trosimo sve vise i vise energije za dobijanje toplote.
To se zove rasipanje energijom i parama i globalno zagrevanje zemlje.
To sto ce oni sa Meseca ili neke tacke iz svemira slati bezicnim putem enegiju na zemlju,isto mu dodje.
Boljom termoizolacijom i jos nekim resenjima sto ne bi sad izneo stedi se na energiji i parama,i smanjuje se globalno zagrevanje.
Medjutim zbog potrebe za vise para,novca,naucnici za kapitalsite izmisljaju razne ideje i tehnologije,sto skuplje,bolje

(петак, 02. мај 2014, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka ti cast za komentar,dok neko nema za vode ovi se igraju tehnologijama,blizi se smak sveta,predznak sudnjeg dana !!

(четвртак, 01. мај 2014, 23:33) - profesor [нерегистровани]

odgovor

Nisi lud ali si neobrazovan i neobavesten! Solarna energija je obnovljivi izvor energije i za razliku od fosilnih goriva ne emituje CO2. Time i ne doprinosi antropogenim klimatskim promenama, odnosno globalnom zagrevanju!

(четвртак, 01. мај 2014, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Afrikanac

A Etijopljani sanjaju casu ciste vode.

(четвртак, 01. мај 2014, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

Oni nisu culi za globalno zagrevanje?

Pa problem sa globalnim zagrevanjem i jeste sto mi em generisemo dodatnu energiju na zemlji, em cestice i ugljen dioksid zadrzavaju vise energije od sunca na zemlji. Ovi bi sada jos da skupljaju energiju u svemiru i salju je na zemlju. Ne znam jesam li ja lud ili sta, ali to nema logike.