Насловна страна 2.000 пута мања од зрна соли!

Научници једне швајцарске лабораторије и америчког Aj-Би-Ема направили су најмању насловну страну часописа на свету, користећи ултраминијатурно длето како би створили тако малу слику да би 2.000 комада могло да стане на зрнце соли.

Користећи технологију сличну три-де штампању, швајцарски стручњаци су у полимеру изгравирали слику две панде, величине 11x14 микрометара (милионити део метра), која се прошлог месеца појавила на насловници часописа "National Geographic Kids".

„Моја идеја је била да учиним нешто попут резбарења камена, али да то буде у нано величини“, рекао је Урс Дериг, научник Aj-Би-Ема (IBM) у Швајцарској и један од проналазача машине.

Током гравирања, уређај, који није већи од кућног фрижидера, користи минијатурно длето са загревајућим силиконским врхом 100.000 пута мањим од врха зарезане оловке.

Ова технологија би могла да се примењује у производњи транзистора, као и у изради безбедносних нано ознака на новчаницама, пасошима и уметничким делима како би се спречило њихово фалсификовање, навели су истраживачи.

„То је налик три-де штампању, само на микроскопском нивоу. Са овом машином могуће је направити било коју структуру, али милион пута мању", рекао је за Ројтерс Феликс Холцнер, извршни директор компаније „Свислито“ (SwissLitho), која је развила ову технологију.

Ове машине, које коштају око 500.000 евра комад, засад се углавном користе као истраживачки алат.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 26. апр 2014, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

Isto je


Čudno je to da su napravili dcro-bijelu verzijiu!

(субота, 26. апр 2014, 07:19) - anonymous [нерегистровани]

2000x manje od zrna pijeska???

JA mislim da ni mrav ne bi mogao da procita!

(петак, 25. апр 2014, 22:11) - anonymous [нерегистровани]

Da se i insekti malo opismene

Mislim ovi mravi i ostali insekti, ako ih obrazujemo tako što ćemo im štampati knjige možda bude i neke koristi od njih.