Четврт века интернета

Свет обележава 25 година изузетног проналаска - интернета. Њиме се данас служи више милијарди људи, а тај изум британског информатичара Тима Бернерс-Лија утицао је на бројна подручја живота и заувек променио друштво.

Поводом јубилеја интернета, у Лондону је у Музеју науке изложен компјутер који је користио Тим Бернерс-Ли. Изумитељ је радио у лабораторији ЦЕРН-а, Европске организације за нуклеарна истраживања.

Смислио је како да помоћу хипертекста једноставно приступи документима на рачунарима који су међусобно повезани. То је описао у раду објављеном 1989. године, што се сматра рођењем глобалне електронске мреже.

Предлог је најпре представио ЦЕРН-у а недуго потом, основао је Фондацију за интернет.

Према речима председника Фондације, Рика Хејторнвејта, види се каква је то сила која је донела добро, колико је интернет променио свет, омогућио милијардама људи да стварају и сарађују.

„Интернет је изменио привреде, ширио демократију... Не мислим да је Тим Бернерс-Ли пре две и по деценије претпоставио да ће утицај бити тако дубок“, оценио је Хејторнвејт.

Марта Фок Лејн је суоснивач интернет портала Lastminit.com. Она саветује британску владу у домену дигиталне технологије и каже да су приватност, слобода говора и слободан приступ интернету, само неки од предстојећих изазова.

„Верујем да ће и наредних 25 година бити узбудљиво. Гледаћемо на ово време као на почетак једне авантуре, за коју не знамо где ће нас одвести“, рекла је Марта Фокс Лејн.

Стварање интернета који би био погодан за сваки уређај и систем, наредна је фаза развоја глобалне електронске мреже. У овом тренутку, и даље троје од петоро људи на свету нема приступ интернету.

„Много је изазова са којима се интернет данас суочава. Не смемо да заборавимо шта нас је ујединило и да бранимо свом снагом те принципе“, истакао је Рик Хејторнвејт.

Тим Бернерс-Ли је добио почаст од британске краљице за свој пионирски рад 2009. године. Данас изумитељ интернета прати његов развој, али не жели да прогнозира где ће бити глобална електронска мрежа за 25 година.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 25. апр 2014, 13:55) - anonymousG [нерегистровани]

ARPANET

Internet je samo prošireni Arpanet. Osnovni zadazak - prikupljanje, obrada i korišćenje informacija - najvrednije monete.

(петак, 25. апр 2014, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

Internet...

...neki misle,da ga je "izmislila" CIA,dali je...ko ce da zna!

(петак, 25. апр 2014, 13:01) - Велибор [нерегистровани]

КО ЈЕ ВЛАСНИК ИНТЕРНЕТА?

Зна ли ико ко је власник интернета? Многи ће се насмијати, али је врло озбиљно питање.

(четвртак, 24. апр 2014, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

ARPANET

I dalje postoji, cisto za informaciju.

(четвртак, 24. апр 2014, 15:44) - Kalesu [нерегистровани]

Tako nešto, ali...

BornZombie, moguće je da ste u pravu, uz jednu opasku: ARPANET je bila mreža formirana za službenu upotrebu u američkoj vojsci i vladinim službama, i, recimo, preteča i osnova onoga što danas zovemo "internet". Nije bila šire dostupna za civilnu i građansku upotrebu. To je, ipak, postala dosta godina kasnije.

(четвртак, 24. апр 2014, 13:19) - BornZombie [нерегистровани]

greske u racunici ili...

Koliko sam ja upucen u svet Interneta, prva "Internet" konekcija uspesno je ostvarena jos daleke 1969, ili da budemo tacniji 29 oktobra 1969 u okviru ARPANET-a, ili ti prvog oblika Interneta za kojeg se zna.