Четврт века интернета

Пре 25 година, интернет је био само замисао једног непознатог информатичара. Од идеје која је подразумевала умрежавање рачунара коју је 1989. године објавио Тим Бернерс-Ли, настао је глобални феномен који је променио животе милионима људи.

Британац Тим Бернерс-Ли је пре четврт века радио у једној од лабораторија Европског савета за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у Женеви када му је синула идеја како да комбиновањем различитих техника олакша прегледање и сортирање информација путем умрежених рачунара.

Свој изум представио је у чланку објављеном 12. марта 1989. који се сматра „крштеницом“ World Wide Web-a.

„У почетку су га колеге потпуно игнорисале“, рекао је за АФП Марк Вебер, креатор и конзерватор програма о историји интернета у Музеју историје информатике у Калифорнији.

Бернерс-Ли је коначно успео да убеди ЦЕРН да прихвати његов програм након што је доказао његову ефикасност путем онлајн телефонског именика.

Програмирао је први веб-сервер на којем је било могуће снимити документа, осмислио први претраживач за проналажење страница на интернету као и могућност повезивања докумената, тј. оно што данас називамо линковање.

„Лични рачунар је променио наш начин рада, али је интерент извршио револуцију у читавом низу сектора“, оценио је Мајкл Мекгвајер, аналитичар у Истраживачком центру „Гартнер“, наводећи као пример музику, филм и медије.

Од 1995. интернет доживљава брзу експанзију. Његов утицај се шири на све већи број активности, од читања преко писања медијских садржаја, до учења, политичког ангажмана, па све до комуникације са пријатељима и родбином.

Међутим, један од главних принципа интернета, отвореност и једнако право приступа, данас је озбиљно угрожен.

„Проблем је у томе што је могуће ограничити способност људи да критикују владу или направити интернет са више брзина у којем је иноваторима, критичарима и борцима за људска права све теже да допру до шире публике“, сматра Вебер, додајући да је „мрежа“ тек напола изграђена и да још није обухватила цео свет.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 12. мар 2014, 21:33) - Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани]

Internet je zvanicno "rodjen" u Nici, 1989.?

Prethodna reforma svetskog telekomunikacionog sistema formalno je pocela reorganizacijom Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU) tako sto je njena Konferencija opunomocenika (Nica, 1989) prvo promenila Medjinarodnu konvenciju o telekomunikacijama (Najrobi, 1982) u Ustav i Konvenciju ITU. Ova promena, koja je prakticno zavrsena na istorijskoj Dodatnoj konferenciji opunomocenika (Zeneva, 1992), obavljena je prvenstveno radi revizije sastava i metoda rada ITU, i radi uvodjenja Interneta na mala vrata medjunarodnog prava kao buduce zamene za medjunarodnu telekomunikacionu mrezu.

Zato nisam bio siguran, do sada, da li je Internet, kao medjunarodna telekomunikaciona mreza, zvanicno "rodjen" na Konferenciji opunomocenika u Nici, 1989. ili na Dodatnoj konferenciji opunomocenika u Zenevi, 1992.

(понедељак, 10. мар 2014, 00:28) - anonymous [нерегистровани]

BBS

Poznavao sam nesto pre interneta. Zvalo se BBS, ako se ne varam. Sluzilo je za prenos podataka preko modema.

(недеља, 09. мар 2014, 18:21) - anonymous [нерегистровани]

1995

Tvrdi se da je najvažnija godina u vezi sa Inernetom 1995 tj. da je tada već bio širom prihvaćen.