„Мајкрософт“ добија виртуалног асистента

Амбициозни пројекат компаније „Мајкрософт“ биће представљен у априлу. Реч је о виртуалном асистенту "Cortana", који ће слушати све наредбе корисника и одговарати, чак ће и предвиђати њихова питања захваљујући вештачкој интелигенцији.

Компанија „Епл“ је представила "Siri" 2011. године, „Гугл“ је мање од годину дана касније приказао "Google Now", а сада ће и „Мајкрософт“ представити свог виртуалног асистента инспирисаног видео-игром "Cortana".

Виртуални асистент са којим се комуницира помоћу гласа, требало би да буде представљен у априлу.

Корисници ће моћи да га активирају командом "Bing, tell me" (Бинг, реци ми), а може се очекивати и подршка за „ајфон“, у виду „Бинг“ апликације која би се појавила ове јесени.

Име софтвера је "Cortana", а пројекат је замишљен као амбициознији од онога што раде конкурентске компаније на овом пољу.

"Cortana" је заправо кодно име за нови начин руковања "Windows" паметним телефоном, и то гласом.

Једноставно речено, то је „Мајкрософтов“ покушај да стави у сенку „Еплов“ "Siri".

"Cortana" ће слушати све наредбе корисника и одговарати, чак ће и предвиђати њихова питања.

Скептици ће рећи да су то само гласине, али Стив Балмер, извршни директор „Мајкрософта“, јасно је дао до знања да је реч о правом производу.

„Поново ћемо ући у саму срж наших уређаја. Реч је о изванредном персонализованом корисничком искуству, које ће се темељити на вештачкој интелигенцији“, каже Балмер.

Систем "Cortana" требало би да буде на свим новим „Мајкрософтовим“ уређајима - "Windows Phone", "Microsoft Surface", "Xbox One", као и на уређајима "Windows 8.1".

Софтвер је темељен на бази података коју користи и веб претраживач „Бинг“, а за разлику од „Еплове“ "Siri", "Cortana" би требало да буде централни систем при управљању "Windows" уређајима.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 04. мар 2014, 15:57) - anonymous [нерегистровани]

ako

ova ne bude imala nista preko grudi i moze da izadje iz telefona kada joj budem rekao nemam nista protiv da platim i 1000 eura za taj telefon.

(уторак, 04. мар 2014, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

poslusnost do kraja?

mozda ce naredbe i neko "sa strane" da kontrolise ? .

(уторак, 04. мар 2014, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

pa

video igra je iz "HALO" serije, a Cortana je lik iz te igre! :)