Летећи џин који ће променити небо

Револуционарни "Airlander" кренуо је пут славе. Некадашњи амерички војни „вишак“ сада је британски пројекат. Летелица дуга 91 метар, уз још неколико развојних корака, моћи ће да проведе у ваздуху више од 20 дана и да понесе 50 тона!

Испрва развијан као амерички војни пројекат, Airlander је пре неколико година закључан у хангар због буџетских уштеда. Иако је деловало да никада неће полетети, једна британска компанија пребацила је џина преко океана у наставила развој.

Стручњаци сада намеравају да направе стотине ових летелица за које верују да ће донети револуцију у ваздушном саобраћају, преноси Би-Би-Си.

Тренутно носивост Airlander је тек 1,25 тона, док у ваздуху може да проведе чак 21 дан. Уколико прелази краћи пут, носивост му се повећава на пет тона.

Међутим, планирано је да се у наредном периоду носивост повећа на више од 50 тона!

Што се брзине тиче, Airlander достиже 160 километара на сат, а троши просечно 3.100 литара по дану лета. Осим тога, његова највећа предност јесте што му не треба писта, а терет ће моћи да испоручи било где, независно од типа терена.

Брус Дикинсон, певач „Ајрон мејдена“, који је и професионални пилот, имао је прилику да се упозна са џином. Летелицу је описао кратко – као револуционарну.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 01. мар 2014, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

@hindenburg

kako mislis da izgori kao hindenburg kada se kod svih slicnih modernih projekata koristi inertni heliijum koji i da oces ne mozes da zapalis?

(субота, 01. мар 2014, 19:59) - coa [нерегистровани]

ma da

ima da izgori ko „Hindenburg“ :P puf i cao

(субота, 01. мар 2014, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

bilo bi lepo

Ako bude pouzdan bas ce promeniti sbet transporta.